Cât mai pot parca gratis cei care au mașini hibride și electrice în București

Autor: Adrian Somai 27 dec. 2022 Știri auto

Sfârșitul de an le aduce o veste bună posesorilor autoturismelor hibride și electrice înmatriculate în București, aceștia putând utiliza gratuit parcările publice de utilitate generală pentru o perioadă de încă doi ani. Decizia a fost luată în cadrul ultimei ședințe a Consiliului General al Municipiului București.

Potrivit Economica, votul cu privire la gratuitatea locurilor de parcare pentru posesorii mașinilor hibride și electrice a fost unul strâns, la final fiind înregistrate 29 de voturi “pentru” și 20 de abțineri. Mai mult, chiar viceprimarul Stelian Bujduveanu a declarat că a fost tentat să propună eliminarea acestei facilitați pentru posesorii mașinilor hibride. În urma dezbaterii publice pe acest subiect din ultimele săptămâni însă, Bujduveanu s-a răzgândit și a revenit asupra deciziei sale.

„Am decis să propun în faţa dumneavoastră un proiect care să aibă un termen de valabilitate pentru maşinile hibrid de încă doi ani de zile, în care această gratuitate să existe. Motivul pentru care am făcut această modificare este că nu ne putem asuma în faţa cetăţenilor un beneficiu, pentru a schimba ceva în acest oraş, iar ulterior, într-un timp foarte scurt, să îl retragem.”, a transmis cu această ocazie viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu.

“Cred că gratuitatea pentru maşinile electrice şi hibride, care există încă din mandatul precedent, trebuie susţinută în continuare, dar digitalizată şi trecut la următorul nivel, ca să nu mai punem cetăţenii să treacă prin acel calvar birocratic de a depune cereri pentru a li se emite stick-ere de a fi lipite pe geam, ci a trece la următorul nivel – de a introduce numerele celor care beneficiază de gratuitate şi aduc un beneficiu real mediului înconjurător din Municipiul Bucureşti direct în baza operatorului şi să nu mai existe niciun fel de birocraţie”, a mai spus viceprimarul.

Cum se poate beneficia de această facilitate

Pentru a putea beneficia de gratuitate, posesorii mașinilor hibride și electrice au obligația de a își înregistra mașina în Registrul Informatic al autoturismelor electrice și hibride ținut de operatorul serviciului public de administrare a parcajelor. Înregistrarea se va face în baza cererii formulate de către posesorii autoturismelor.

Foarte important de menționat, există și câteva excepții, și anume autoturismele electrice şi hibride utilizate pentru activităţile de transport alternativ intermediate prin platforme digitale, cele utilizate în baza unui sistem de partajare a autoturismelor intermediat prin platforme digitale, precum şi cele care, prin colantare sau dispozitive audio-video, afişează mesaje publicitare. Potrivit hotărârii CGMB, toate acestea vor achita tariful normal de parcare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide