Cât timp poți circula cu ITP expirat? Când trebuie făcută inspecția tehnică periodică

Autor: Radu Țuțulan 09 oct. 2023 Știri auto

La un interval clar stabilit de lege, șoferii trebuie să facă Inspecția Tehnică Periodică a mașinii. Iată ce pedepse prevede legea în cazul celor care circulă cu ITP expirat.

Toate autovehicule care circulă pe drumurile publice din România trebuie să fie supuse unei Inspecții Tehnice Periodice. Fie că aceasta a fost efectuată în țara noastră, fie în străinătate, este obligatorie pentru toate mașinile.

Cât timp poți circula cu ITP expirat

Cei care uită să refacă Inspecția Tehnică Periodică sau o amână și circulă cu ITP expirat, riscă să fie amendați de două ori.

Pentru că, acum, legea stabilește că se suspendă automat înmatricularea unei mașini când îi expiră inspecția tehnică.

Ceea ce înseamnă că, din acel moment, șoferul conducere o mașină neînmatriculată. Astfel, în momentul în care ești prins cu ITP expirat, riști să primești nu una, ci două amenzi.

Pentru conducerea unui autoturism fără inspecție valabilă amenda este între 1.305 lei şi 2.900 lei. Iar pentru conducerea unei mașini a cărei înmatriculare a fost suspendată, amenda este de 2.900 de lei.

Astfel, dacă ești prins cu ITP expirat, amenda totală poate ajunge la 5.800 de lei. În plus, se suspendă pe loc dreptul de circulație pentru respectivul autovehicul, se rețin talonul și plăcuțele de înmatriculare ale mașini.

Deci, legal, nu poți circula nici măcar o zi cu ITP expirat.

Când trebuie făcută Inspecția Tehnică Periodică

În cazul mașinilor noi, ITP-ul este valabil pentru o perioadă de 3 ani, din momentul achiziției mașinii.

Dacă autoturismul are între 3 și 12 ani vechime, atunci ITP-ul se face la fiecare doi ani.

Iar în cazul mașinilor care au fost puse în circulație de mai mult de 12 ani, Inspecția Tehnică Periodică trebuie refăcută în fiecare an.

Costul ITP variază între 100 și 250 de lei, în funcție de cât percepe fiecare service. Suma poate varia și în funcție de tipul de autovehicul pentru care se face Inspecția Tehnică.

Pentru un autoturism de clasă mică sau medie, costul ITP este, în medie, aproximativ 150 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide