Câți kilometri de autostradă s-au construit în 2020 și la câți s-a ajuns în total

Autor: George Cristea 30 dec. 2020 Știri auto

Lucrurile s-au mișcat ceva mai bine în 2020 în ceea ce privește lucrările de infrastructură. Iată câți kilometri de autostradă s-au construit în România în 2020 și la câți s-a ajuns în total.

Intră în galeria FOTO

În ciuda eforturilor din ultimul an, rețeaua de autostrăzi a României nu a atins încă cifra „magică” de 1.000 de kilometri de autostradă. În total, România are în prezent 904 de kilometri de autostradă, și suntem cu mult în urma Ungariei și Poloniei. Vecinii de la vest, spre exemplu, au atins 900 de kilometri încă din 2008, iar polonezii, în 2011.

Cele două runde de alegeri din acest an au fost un stimulent sensibil pentru inaugurarea de autostrăzi. Așa se explică faptul că anul acesta au fost dați în trafic 61 de kilometri de autostradă – cei mai mulți prin tăieri festive de panglică în săptămâna dinaintea alegerilor. În multe cazuri lucrările nu era finalizate în momentul inaugurării, ceea ce a pus în pericol siguranța circulației.

Inaugurări cu cântec, în campania electorală

Este cazul primului sector de autostradă din zona Moldovei, care a fost inaugurat cu un an mai devreme decât era prevăzut – o premieră în România. Autoritățile au fost atât de dornice să marcheze acest eveniment înainte de alegeri încât deschiderea circulației s-a făcut în condițiile în care lucrările nu era de fapt finalizate.

Spre exemplu, lucrările la rosturile de dilatație de la podul peste canalul Bistrița nu erau gata, la doar câteva ore de la inaugurare mai mulți șoferi și-au distrus jantele și anvelopele pe proaspăta șosea de centură. La momentul inaugurării nu era gata nici instalarea tablierului metalic care separă sensurile de mers și delimitează carosabilul.

Drumarul apucase doar să taie asfaltul, care, sub greutatea camioanelor, a început să se desprindă. Problema a fost remediată de urgență, dar șoferilor li s-a cerut în continuare să circule cu prudență.

„Este important ca un drum să fie deschis traficului în momentul în care atinge un grad de siguranță măcar ca un drum național. Trebuie să ai totuși parapet de protecție pe pod, trebuie să ai toate rosturile de dilatație făcute, trebuie să ai garduri”, subliniază Ionuț Ciurea, președintele Asociației Pro Infrastructura.

Record în ultimii ani: 61 de kilometri de autostradă inaugurați în 2020

În total, anul acesta au fost dați în trafic 61 de kilometri de autostradă. Este cea mai mare valoare de după 2013, când au fost construiți 113 kilometri de autostradă. La celălalt pol se situează anul 2017, când au fost inaugurați numai 24 de kilometri de autostradă.

Între lucrările de infrastructură rutieră inaugurate în acest an amintim lotul de 15 km ai autostrăzii Sebeș Turda, dar și două tronsoane ale autostrăzii Transilvania – cel de 25 km dintre Iernut și Chețani și cel de 5 km între Biharia și vama Borș.

Cu o săptămână înainte de Crăciun, a fost deschis circulației și tronsonul Râșnov – Cristian. Acesta are o lungime totală de 10 kilometri, din care 6 kilometri sunt construiți la profil de autostradă, restul fiind drumuri de legătură cu patru benzi.

sursa: Digi24.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide