Ce a pățit un român care a folosit cauciucuri all-season un an întreg (VIDEO)

Autor: Adrian Somai 31 oct. 2022 Știri auto

Iarna bate la ușă, temperaturile la limita înghețului fiind deja normale pe timp de noapte în anumite zone ale țării. Mulți șoferi iau deja în calcul schimbarea cauciucurilor de vară cu cele de iarnă pentru a evita aglomerația din vulcanizări, specifică lunii noiembrie. Nu sunt deloc puțini nici cei care își îndreaptă atenția către anvelopele all-season. Trebuie știut însă că aceste cauciucuri all-season au, pe lângă avantajele lor de bază, și câteva dezavantaje importante.

În primul și primul rând, șoferii trebuie să știe că RAR recomandă pentru sezonul rece anvelopele care sunt inscripționate cu literele M și S, indiferent de denumirea lor comercială. Astfel, inscripții precum M, S, M + S, M.S., M&S, MS certifică faptul că acele anvelope îndeplinesc cerințele de utilizare în conditii specifice de iarnă.

Ce spune RAR despre anvelopele all-season

Potrivit Registrului Auto Român, cauciucurile all-season sau mixte nu sunt asimilate cauciucurilor de iarnă. Mai mult decât atât, RAR susține că “din punct de vedere tehnic, anvelopa all-season sau mixtă nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în țări cu o climă precum cea a României, acestea fiind destinate în special unor țări cu o climă mai temperată”.

Youtuberul “Silviu despre mașini” și-a condus mașina timp de un an întreg cu niște anvelope all-season Michelin Crossclimate 2 și a împărtășit experiența într-un clip postat pe canalul său. Chiar dacă se declară un susținător al cauciucurilor dedicate pentru iarnă, Silviu a vrut să înțeleagă cum se descurcă, de fapt, anvelopele all-season în toate condițiile meteorologice de la noi din țară.

Despre cauciucurile all-season se știe că au avantajul teoretic de a combina proprietățile anvelopelor de vară și a celor de iarnă, ele fiind optimizate de așa natură încât să ofere performanțe acceptabile în ceea ce privește aderența și manevrabilitatea atât în sezonul cald, cât și în sezonul rece.

Prima experiență cu aceste anvelope povestită de Silviu a fost una foarte bună, el conducând în plină iarnă pe Transfăgărășan. Deși temperaturile scăzuseră cu mult sub pragul de zero grade, iar șoselele erau acoperite cu zăpadă, anvelopele all-season Michelin Crossclimate 2 s-au descurcat ireproșabil.

Principalele dezavantaje ale cauciucurilor all-season

Problemele au apărut însă în timpul verii, anvelopele dovedindu-se a fi prea moi pentru sezonul cald. Iar asta a venit la pachet cu câteva probleme importante: distanțe mai mari de frânare, patinatul roților la plecările rapide de pe loc, derapaje atunci când iei curbele.

Poate și mai importantă de luat în seamă atunci când vorbim despre utilizarea unor anvelope all-season în timpul verii este, de fapt, în viziunea lui Silviu, uzura acestora. Potrivit fotografiilor postate, putem remarca cu ușurință cât de mult s-au uzat cauciucurile după doar 25.000 de kilometri parcurși, 5.000 dintre ei fiind parcurși în plină vară, în luna august.

Silviu explică și de ce crede că se întâmplă asta, aducând în discuție faptul că aceste cauciucuri de iarnă sunt create pentru a favoriza performanța în condiții de iarnă. Mai exact, acestea seamănă mai mult cu niște cauciucuri de iarnă decât cu unele de vară. Astfel, deși se descurcă foarte bine pe timpul sezonului rece, nu se poate spune același lucru și în timpul verii.

VIDEO:

Sursa: YouTube

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide