2023: Ce acte ești obligat să ai în mașină când pleci la drum. Amenda pentru lipsa lor este mare!

Autor: Radu Țuțulan 11 aug. 2023 Știri auto

Legislația rutieră stabilește ce acte ești obligat să ai în mașină de fiecare dată când pleci la drum, iar dacă le-ai uitat sau nu vrei să le prezinți Poliției în cazul unui control, riști până la 8 puncte de amendă.

Orice șofer care circulă pe drumurile publice din România poate fi oprit în orice moment de polițiști. Fie pentru un control de rutină, fie pentru că a încălcat legea. Iar, în momentul în care este tras pe dreapta, conducătorului auto, înainte de orice, i se cer actele.

Ce acte ești obligat să ai în mașină

Permisul de conducere este cel mai important document pe care trebuie să-l ai mereu asupra ta când te afli la volanul unei mașini. Acesta demonstrează că ai fost testat și ai abilitățile de a conduce pe drumurile publice. Totodată, permisul auto detaliază tipul de vehicul pe care îl poți șofa – motocicleta, autoturism, camion, autobuz, etc.

Talonul auto, așa cum îl numesc majoritatea șoferilor, este certificatul de înmatriculare al mașinii. Acesta va fi mereu cerut de organele de control pentru a vedea cui aparține vehiculul. Totodată, în talon sunt specificate o serie de șasiu, de motor și greutatea maximă admisă.

Asigurarea auto obligatorie, RCA-ul pe scurt, este cel de-al treilea document care nu trebuie să lipsească șoferului când este oprit de poliție, dar nu numai. Pentru că în cazul unui accident, va fi obligat să ofere detaliile asigurării. Aceasta poate fi prezentată, însă, și în format digital, pe telefonul mobil.

Buletinul este, de asemenea, solicitat șoferilor, pentru a confrunta datele personale înscrise în cartea de identitate cu cele din permis, talon și asigurare. Și nu doar șoferii trebuie să aibă asupra lor documentul de identitate. Legea stabilește că toate persoanele sunt obligate să dețină și să prezinte actul de identitate atunci când acesta e cerut de autorități.

Ce amendă primești dacă nu ai actele la tine

Conform Codului Rutier, dacă șoferul nu are asupra sa ori refuză prezentarea permisul de conducere, poate fi sancționat cu până la 8 puncte de amendă, ceea ce înseamnă 1.160 de lei.

Acesta este primul lucru pe care îl spun cursanților: trebuie să aveți mereu la voi cele patru documente! Așa cum voi mergeți la muncă și folosiți cardul de acces ca să intrați în clădire sau folosiți cartela ca să intrați la metrou, tot la fel trebuie să prezentați permisul, talonul, asigurarea și cartea de identitate ca să puteți circula cu o mașină pe drumurile publice. Este cât se poate de normal și aceste reguli sunt în toată lumea”, a explicat pentru ProMotor, instructorul auto Marian Croitoru, care este și profesor de legislație rutieră.

De asemenea, Art.35 alin.(20) din Codul Rutier precizează că participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia și documentele referitoare la bunurile transportate în vehicul precum și alte documente prevăzute de lege, pentru a demonstra că bunurile respective nu sunt furate sau de contrabandă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide