Poți circula legal cu copie după permis sau talonul mașinii (VIDEO)

Autor: Adrian Somai 27 oct. 2022 Știri auto

Ai fost atenționat de multe ori să fii atent atunci când pleci la drum să ai la tine toate documentele necesare. Totuși, care sunt documentele pe care trebuie să le ai asupra ta atunci când ești șofer? Totodată, mulți șoferi se întreabă dacă pot prezenta polițiștilor rutieri copii după buletin, permis auto sau talon atunci când sunt verificați. Tavi Perțea, polițist de meserie și youtuber în timpul liber, răspunde la toate aceste întrebări într-un clip postat pe canalul său.

Mai mult ca sigur te-ai gândit măcar o dată la varianta de a nu pleca cu documentele originale asupra ta atunci când te-ai urcat la volan. Ei bine, potrivit Art. 35, Alin (2) al OUG nr. 195/2003, “participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”.

Este obligatoriu să ai talonul mașinii la tine

Prin documentul de identitate se poate înțelege în primul și primul rând buletinul sau actul de identitate pe care îl are orice persoană. În același timp însă, este valabil și pașaportul sau orice act de identitate valabil – carte provizorie de identitate sau un permis de ședere.

Apoi, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului se referă la certificatul de înregistrare sau de înmatriculare a vehicului, certificat cunoscut și sub numele de “talon al mașinii”. Atenție, când se vorbește despre acest document nu se face referire la cartea de identitate a vehiculului (CIV), aceasta putând fi păstrată acasă.

În situația în care nu ai aceste documente asupra ta, riști o sancțiune financiară în valoare de 870 de lei, fără puncte de penalizare.

Documentul original sau copie după permis și talon

Într-adevăr, legea nu specifică în mod expres că ești obligat să ai documentele în original asupra ta, însă Tavi Perțea explică că aceasta este o deducție logică atât timp cât legiuitorul nu prevede și posibilitatea de a avea asupra ta copii după aceste documente, fie ele chiar și legalizate. Așadar, participanții la trafic sunt obligați să aibă asupra lor documentele în original atunci când conduc pe un drum public.

Dacă te întrebi de ce este necesar să ai asupra ta documentele în original și nu copii după acestea, ei bine, răspunsul este cât se poate de simplu. Spre exemplu, gândește-te la situația în care ai fost depistat în trafic încălcând o regulă de circulație pentru care trebuie să ți se rețină permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare al mașinii. Dacă nu ai aceste documente în original asupra ta, Poliția nu va mai avea practic ce să îți rețină.

Ce faci atunci când conduci o mașină închiriată

În cazul în care conduci o mașină a firmei sau o mașină pe care tocmai ai închiriat-o, Tavi Perțea iți recomandă să ceri întotdeauna certificatul de înmatriculare în original. În situația în care ești prins circulând pe drumurile publice fără acest document în original asupra ta, tu vei fi cel care va fi sancționat.

VIDEO:

Sursa: Tavi Perțea – YouTube 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide