Ce amendă primești dacă circuli cu anvelope uzate? Iată când trebuie schimbate cauciucurile

Autor: Radu Țuțulan 08 oct. 2023 Știri auto

Cei care circulă cu anvelope uzate pe ploaie sau ninsoare trebuie să știe că nu riscă doar să producă un accident, ci și să fie amendați de poliție. Iată când trebuie schimbate cauciucurile.

Legea din România îi sancționează pe șoferii care, din cauza anvelopelor uzate, pot provoca un accident.

Toate cauciucurile au un indicator al uzurii. Iar când acesta este atins sau depășit, atunci trebuie înlocuite cu alte anvelope noi.

Ce amendă primești dacă circuli cu anvelope uzate pe ploaie

Amenda pe care o poți primi dacă circuli cu anvelope uzate pe ploaie sau ninsoare este una destul de mare.

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni […] conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier care are montate anvelope […] uzate peste limita admisă”, se precizează în Art. 100, pct. 6 din legea 195/2002.

Ceea ce înseamnă că șoferii pot primi 4 sau 5 puncte de amendă chiar și dacă drumul e uscat și afară e senin. Deci, amenda va fi între 580 de lei și 725 de lei.

Cum îți dai seama când trebuie înlocuite cauciucurile

Anvelopele ar trebui inspectate constant. Fie înainte de a pleca la drum, când ai o călătorie mai lungă de făcut, fie o dată la câteva săptămâni, dacă circuli prin oraș.

Astfel, poți observa din timp când apar tăieturi, gâlme sau alte defecte ale anvelopei. Și ori le poți remedia la vulcanizare, ori înlocuiești anvelopa înainte de a se sparge de tot.

Pentru a-ți da seama când trebuie înlocuite cauciucurile, trebuie să te uiți la indicatorul de uzură. Acestea sunt nervuri de mici dimensiuni, perpendiculare pe anvelopă, la o înălțime de cel puțin 1.6 mm față de baza anvelopei.

Acestea devin vizibile când stratul superior al cauciucului se macină.

În general, o anvelopă nouă are stratul superior între 7 mm și 9.5 mm. Iar recomandarea specialiștilor e ca anvelopele de iarnă să fie înlocuite când acest strat scade sub 4 mm.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide