Ce este codul DOT de pe anvelope? Cifra ideală care ar trebui să apară după DOT

Autor: Radu Țuțulan 11 oct. 2023 Știri auto

Sunt destul de mulți șoferi care nu știu ce este codul DOT de pe anvelope și nici cum să citească acest simbol. Iată care e cifra ideală ce ar trebui să apară după DOT pentru a fi sigur de calitatea cauciucului.

O dată la câțiva ani, anvelopele mașinilor trebuie înlocuite. Fie pentru că acestea s-au tocit, fie pentru că au apărut crăpături iar cauciucul și-a pierdut din proprietăți.

Astfel, în momentul în care alegi noile anvelope e important să te uiți și la codul DOT. Pentru că acesta îți spune cât de veche e anvelopa.

Ce este codul DOT?

Toți producătorii sunt obligați să ștanțeze pe lateralul cauciucurilor o serie de informații. Acestea îi ajută pe șoferi și comercianți să știe, de exemplu, care e dimensiunea anvelopei, dacă e de iarnă sau vară și când a fost ea fabricată.

Această ultimă informație e oferită tocmai de codul DOT, care e ștanțat pe interiorul sau exteriorul cauciucului.

În funcție de compania care îl produce, codul DOT poate conține doar cifre sau cifre și litere.

Cum se citește DOT-ul anvelopei?

Utilizarea acestui cod a fost standardizată de ministerul transporturilor din Statele Unite ale Americii. De aceea și denumirea  de DOT vine de la „Department of Transportation”.

Cudurile care urmează după DOT sunt însă cele care contează cel mai mult și îți spun când a fost realizat cauciucul.

Toate anvelopele au ștanțat un cod DOT, care indică data la care au fost fabricate / Sursa: ProMotor

Pentru a citi corect codul DOT, trebuie să știi ce înseamnă aceste litere și cifre:

  • J3J9 – țara în care a fost fabricată anvelopa, producătorul și tipul de presă folosită
  • 1001 – data fabricației

Codul de litere este unul destul de complex și greu de memorat, pentru că poate fi format chiar și din 8 simboluri. Dar, cel mai important este codul de 4 cifre, ștanțat în general în interiorul unui cerc.

Primele 2 cifre simbolizează săptămâna în care a fost fabricată anvelopa, iar ultimele 2 sunt anul. Deci, în cazul exemplului de mai sus, aceasta a fost produsă în săptămâna a 10-a din anul 2001.

Cifra ideală care ar trebui să apară după DOT

Specialiștii recomandă ca vechimea unei anvelope să nu fie mai mare de 5-6 ani. Ceea ce înseamnă că acest DOT e indicat să fie cât mai apropiat de data achiziției.

Sunt comercianți care au rămas cu stocuri de anvelope chiar și de acum 10 ani. Și, pentru a scăpa de ele, le vând cu prețuri foarte mici. De aceea e bine să acordați atenție acestui DOT, pentru a vă asigura că anvelopele nu sunt mai vechi de 4-5 ani.

Cei care își cumpără toamna această un set nou de cauciucuri, ar fi ideal să aibă ștanțat după DOT cifra 4023. Ceea ce înseamnă că anvelopa a fost fabrică în săptămâna cu numărul 40 din 2023. Adică la începutul lunii octombrie.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide