Ce este unghiul mort și cum putem evita accidentele

Autor: Marius Vișan 16 aug. 2021 Știri auto

Unghiul mort se referă la anumite zone din jurul automobilului pe care șoferul nu le poate vedea în mod obișnuit (prin geam sau în oglinzi).

Vehiculele din față sunt ușor de văzut prin parbriz. Vehiculele aflate în spatele sunt vizibile în oglinda retrovizoare. Vehiculele care trec pe lângă mașină sunt vizibile în oglinzile laterale. Problema apare atunci când o mașină trece printr-o zonă în care nu este vizibilă nici în oglinda retrovizoare, nici în oglinda laterală.

Unghiul mort reprezintă un factor major în multe dintre accidentele în care sunt implicate autoturisme și camioane. Aceste accidente au loc, în special, atunci când acestea efectuează o manevră spre dreapta. Deseori, șoferii nu observă o motocicletă, o bicicletă sau un pieton care se află în unghiul mort.

Majoritatea accidentelor provocate de unghiul mort au loc la schimbarea benzii

Pentru a conduce în siguranță, trebuie să fiți conștienți de celelalte vehicule care în jur. Nu ar trebui să schimbați benzile decât dacă știți că există suficient spațiu pentru a face acest lucru în siguranță

Majoritatea accidentelor care se produc la schimbarea benzii de circulație sunt cauzate de necunoașterea sau ignorarea asigurării în unghiul mort. Trebuie știut că în cazul în care pe banda din stânga sau din dreapta se afla la foarte mica distanta un autovehicul, acesta se poate afla în zona lipsită de vizibilitate a oglinzilor (unghiul mort).

Pentru a reduce numărul accidentelor, legislația UE prevede ca toate camioanele să fie echipate cu oglinzi pentru unghiul mort. Acestea le permit șoferilor să aibă un câmp vizual mai larg.

Pentru a evita această situație periculoasă, pe lângă asigurarea în oglinzi, șoferii de autoturisme vor întoarce capul spre zonele de risc. Acest lucru se face pentru asigurarea în zona unghiului mort.

Producătorii auto au introdus o tehnologie avansată de asistență

Unii producători auto au eliminat problema unghiului unghiul mort al șoferului cu ajutorul unui nou display conectat la camere video.

Această tehnologie avansată de asistență a șoferului afișează imagini video în partea stângă sau partea dreaptă a panoului de bord dacă șoferul semnalizează schimbarea benzii de circulație. Astfel, șoferul poate vedea dacă un alt automobil este “ascuns” în unghiul mort.

De asemenea, unele mașini moderne sunt dotate cu senzori care detectează mașinile aflate în apropiere în momentul când se deplasează în trafic. Pentru această opțiune proprietarii mașinilor trebuie să plătească în plus.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: TVR / YouTube


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide