Ce faci dacă ai lovit o mașină parcată neregulamentar? Cine e de vină în acest caz

Autor: Radu Țuțulan 31 oct. 2023 Știri auto

Atunci când are loc un accident de circulație nu este întotdeauna foarte clar cine e de vină. Mai ales dacă ai lovit o mașină parcată neregulamentar și nu știi ce ar trebui să faci.

Legea rutieră stabilește în ce condiții au dreptul șoferii să parcheze. Iar cei care nu respectă aceste obligații, sunt amendați.

În plus, dacă se produce un accident rutier din cauza lor, riscă să fie condamnați penal.

Cine e vinovat dacă ai lovit o mașină parcată neregulamentar?

O astfel de situație va fi analizată de autorități din două perspective. În primul rând, cea a persoanei care a produs accidentul, în al doilea rând a celui care se face vinovat sau care a contribuit la producerea accidentului.

De exemplu, în 2016, Curtea de Apel Constanța a condamnat definitiv la 9 luni de închisoare doi șoferi care au parcat neregulamentar. Mașinile lor au fost lovite de un alt șofer care, la rândul lui, a fost condamnat la aproape 2 ani de închisoare. În urma accidentului, un om a murit iar un altul a fost grav rănit.

Autoritățile au stabilit că șoferul care a lovit mașinile parcate se face vinovat de producerea accidentului. Dar și șoferii care au parcat neregulamentar sunt culpabili, în această situație, vătămarea celor două persoane.

Așadar, responsabilitatea producerii accidentului este, în general, a șoferului care a lovit mașina parcată neregulamentar. Conform legii, șoferii sunt obligați să conducă preventiv, cu viteză adaptată la condițiile meteo și de trafic. Și să ocolească orice obstacol în condiții de siguranță.

Practic, aproape orice accident de circulație produs între un vehicul aflat în mișcare și unul staționat e din vina celui care se deplasează. Iar cel care e oprit sau parcat, deși neregulamentar, este exonerat de producerea accidentului.

Ce faci dacă ai lovit o mașină parcată neregulamentar?

Dacă ai lovit o mașină parcată neregulamentar, trebuie să iei legătura cu proprietarul acesteia. Dacă nu au fost victime în urma incidentului și au fost implicate doar două vehicule, poate fi încheiată o înțelegere amiabilă. Desigur, asta înseamnă să-ți asumi întreaga responsabilitate.

Pot fi situații când, din cauza altui șofer, să pierzi controlul direcției și să intri într-o mașină parcată. Sau nu poți identifica proprietarul mașinii pe care ai lovit-o. Ori sunt mai mult de trei vehicule implicate în accident.

În oricare dintre aceste situații, ești obligat să te prezinți la cea mai apropiată secție de poliție și să declari accidentul.

Conform legii, nu are importanță dacă mașina pe care ai lovit-o era parcată neregulamentar, atâta timp cât tu ești cel care a lovit-o. Dacă veți merge la poliție, cel mai probabil tu vei fi sancționat pentru producerea accidentului. Iar celălalt pentru că a parcat neregulamentar.

Și cum responsabilitatea reparării mașinilor e în sarcina celui care a produs accidentul, cel care a parcat neregulamentar își va repara mașina pe asigurarea celui care l-a lovit.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide