Ce faci dacă ai pierdut cartea de identitate a mașinii (CIV)? Documentele necesare pentru înlocuire

Autor: Ionuț Vîlciu 05 mart. 2024 Știri auto

Șoferii nu trebuie doar să știe să conducă o mașină, ci trebuie să stăpânească și aspectele legale ale achiziționării și deținerii unui automobil. Un document extrem de important este reprezentat de cartea de identitate a vehiculului (CIV), emis de RAR, care atestă omologarea vehiculului.

Cartea de identitate a vehiculului sau CIV, pe scurt, este un act care nu trebuie să lipsească șoferilor. Este cel mai important document al mașinii și este impus și reglementat de Ordonanța de Guvern nr. 78/ 2000 privind omologarea vehiculelor rutiere și eliberarea CI a acestora în vederea admiterii în circulație pe drumurile publice din România, cu modificările și completările ulterioare.

Cu ajutorul CIV-ului veți putea înmatricula o mașină în circulație sau o vei putea radia. Dacă mașina în cauză nu are acest act, nu va putea fi înscrisă sau eliminată de la impozitul auto. CIV-ul atestă și dreptul de proprietate asupra vehiculului pentru persoana care este menționată în calitate de deținător. Acesta se transferă la fiecare vânzare a mașinii către noul său proprietar?

Ce faci dacă ai pierdut cartea de identitate a mașinii?

În cazul în care ați pierdut acest document sau v-a fost furat, va trebui să contactați Poliția pentru a anunța acest lucru și pentru a împiedica folosirea documentului de către alte persoane în scopuri neautorizate. De asemenea, trebuie să solicitați la RAR eliberarea unui duplicat al documentului, iar pentru acest lucru veți avea nevoie de următoarele documente:

  • Actul de identitate al solicitantului;
  • O cerere de la RAR, care va fi completată și semnată de către solicitant;
  • Documente ce atestă că solicitantul este deținătorul mașinii. Acest lucru poate fi demonstrat prin actul de vânzare-cumpărare, spre exemplu.

Cum înmatriculezi o mașină adusă din străinătate?

Pentru vehiculele utilizate care au fost înmatriculate ultima dată într-un Stat membru al Uniunii Europene, aflate însă la prima înmatriculare în România, RAR va elibera cartea de identitate a vehiculului (CIV), fie în mod direct dacă vehiculul deține omologare UE de tip și nu a suferit modificări în raport cu configurația omologată, fie în urma omologării individuale.

Pe lângă actul de identitate, cererea de activitate, documentele de înmatriculare din țara de proveniență și certificatul de conformitate în unele cazuri (obligatoriu pentru vehiculele ale căror emisii poluante și CO2 au fost măsurate în conformitate cu procedura WLTP), este necesar să prezentați și documentul de achiziție intracomunitară (factură, contract de vânzare-cumpărare).

Acestea trebuie să fie în original sau sub forma unei copii în care toate datele sunt lizibile. Conform OUG nr.120/2021, obligativitatea solicitării și obținerii CIV de la RAR îi revine achizitorului intracomunitar, care poate cere eliberarea acestui document în mod direct sau printr-un împuternicit legal. Totodată, începând cu data de 25.07.2022, angajații Registrului Auto Român au obligativitatea de a scana și transmite în format digital documentul de achiziție intracomunitară către ANAF.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide