Ce înseamnă efectul de torque steer și la ce tip de mașini apare

Autor: Marius Vișan 24 sept. 2021 Știri auto
Ce înseamnă efectul de torque steer și la ce tip de mașini apare

Torque steer este expresia din limba engleză care se semnifică tendința unei mașini cu tracțiune față de a trage într-o parte în timpul accelerării puternice.

Problema este cauzată de un dezechilibru în distribuția puterii către roțile din față. Efectul se manifestă fie ca o senzație de tragere care apare în volan, fie ca o deviere de la traiectorie.

La unele mașini cu tracțiune față poziția diferențialelor este descentrată, ceea ce necesită arbori de transmisie cu lungime inegală. În acest caz, cutia de viteze transmite un cuplu mai mare roții cu arborele de transmisie mai scurt (care este de obicei la roata stângă).

Ce este efectul de torque steer?

La accelerările ușoare, fenomenul este insesizabil. Dar la o accelerație puternică, roata cu axul mai scurt capătă un cuplu mai mare, determinând roata respectivă să tragă mai tare decât cealaltă. Asta creează tendința de direcționa mașina spre partea opusă.

Cei care ar trebui să-și facă griji cu privire la efectul de torque steer sunt cei care dețin mașini cu tracțiune față cu putere mare.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock.com


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide