Ce motorizări au preferat europenii în prima jumătate a anului. România domină topul „electricelor”

Autor: Mihai Morcovescu 21 iul. 2022 Știri auto
Ce motorizări au preferat europenii în prima jumătate a anului. România domină topul „electricelor”

Conform ultimului raport al Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), mașinile electrice au atins un nivel-record în Europa. Astfel, vânzările de automobile cu emisii zero în primul semestru din 2022 au crescut cu 28%, ajungând la 457.000 de unități.

Cea mai mare creștere la nivel continental s-a înregistrat în România. Astfel, înmatriculările de mașini 100% electrice noi au depășit pe piața locală pragul de 4.000 de unități.

Mai exact, 4.447 de români și-au achiziționat un astfel de automobil față de cei 874 din aceeași perioadă a anului trecut. Această valoare reprezintă o creștere cu 410,3%. Topul celor mai căutate electrice este dominat de Dacia Spring, care și-a găsit aproape 2.400 de clienți.

Ce motorizări au preferat europenii?

Cum spuneam, țara noastră a avut cea mai mare creștere la „electrice”. În schimb, la capitolul vânzări, Germania a fost cea mai importantă piață. În primele șase luni din 2022, germanii au cumpărat 167.000 de modele cu emisii zero. Podiumul a fost completat de Franța (93.000 unități) și Suedia (39.000 unități). Dintre țările non-membre UE, cel mai bine au stat Marea Britanie (115.000 unități) și Norvegia (54.000 unități).

Același raport ACEA relevă faptul că 9,9% din totalul vânzărilor de mașini noi în Europa au fost electrice. Spre comparație, în 2021, cota vehiculelor cu zero emisii a fost de 6,6% în aceeași perioadă ianuarie-iunie.

Cota mașinilor echipate cu motoare diesel a scăzut cu 31 puncte procentuale la nivelul UE în prima jumătate a anului până la 17,3%. Concret, vânzările au scăzut în acest caz de la 1,15 milioane de mașini, la 803.000.

Și cota de piață a mașinilor alimentate cu benzină s-a redus în primele șase luni din 2022, ajungând la 38,5%. Totalul a scăzut de la 2,24 milioane de unități în primul semestru din 2021 la 1,74 milioane de unități în aceeași perioadă a anului curent.

În acest context, automobilele plug-in hybrid au ocupat în prima jumătate a anului curent 8,7% din piață. În cazul hibridelor cu încărcare la priză este vorba despre o creștere de doar 0,4% față de perioada similară de anul trecut. La fel stau lucrurile și în cazul hibridelor fără încărcare la priză (HEV), care au ajuns la o cotă de 22,6% în intervalul ianuarie-iunie.

Cota de piață a vehiculelor cu motorizări cu surse alternative de alimentare a fost în această perioadă de 2,9%.

Sursa: ACEA

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide