Ce pățești dacă depășești cu doar 1 km/h limita de viteză? În ce situații rămâi fără permis de conducere

Autor: Radu Țuțulan 16 nov. 2023 Știri auto

Probabil că mulți șoferi se gândesc că nu e nicio problemă dacă depășesc cu doar 1 km/h limita de viteză, dar sunt situații în care chiar și această diferență mică te poate lăsa fără permis de conducere.

În funcție de drumul pe care circuli, vei întâlni diferite limite de viteză. De la 5-10 km/h, în zonele rezidențiale, până la cel mult 130 km/h, pe autostradă.

Legislația rutieră stabilește, de asemenea, o serie de praguri în ceea ce privește aplicarea sancțiunilor. Iar cei care depășesc chiar și cu 1 km/h aceste limite de viteză, pot rămâne fără permis.

Ce pățești dacă depășești cu doar 1 km/h limita de viteză?

Dacă ai depășit viteza limită cu doar 1 km/h, atunci poți sta liniștit. Niciun polițist nu te va amenda, pentru că legea stabilește o toleranță de până la 5 km/h.

Ceea ce înseamnă că este legal să circuli cu 81 km/h într-o zonă unde limita e de 80 km/h, de exemplu. Nu la fel de legal este, însă, dacă ești prins circulând cu această viteză într-o zonă unde limita e, de exemplu, de 30 km/h.

Într-o astfel de situație, e suficient 1 km/h pentru a rămâne fără permis.

Amenda pentru depășirea vitezei maxime

Depășirea limitei de viteză se sancționează cu amendă. Iar în anumite cazuri este suspendat și permisul de conducere.

Punctul de amendă este 145 de lei, iar pentru depășirea vitezei se aplică sancțiuni cuprinse între 2 și 29 de puncte de amendă.

Sancțiuni aplicate în funcție de viteza cu care ai depășit limita:

  • 10 – 20 km/h: 290 lei – 435 de lei
  • 21 – 30 km/h: 580 lei – 725 de lei
  • 31 – 40 km/h: 870 lei – 1.160 de lei
  • 41 – 50 km/h: 1.305 lei – 2.900 de lei
  • +51 km/h : 1.305 lei – 2.900 de lei + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile
  • +71 km/h : 1.305 lei – 2.900 de lei + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Așadar, depășirea acestor praguri de viteză cu doar 1 km/h poate face diferența. Un șofer care a fost prins că a depășit cu 50 km/h viteza limită, scapă doar cu o amendă contravențională. În timp ce altul care a condus cu 51 km/h peste viteza maximă stabilită, rămâne și fără carnet de conducere pentru o perioadă de 3 luni. Iar cel care a depășit cu 71 km/h viteza limită, va primi o suspendare de 4 luni a dreptului de conducere, plus amendă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide