Ce riști dacă transporți animalul de companie pe scaunul din față al mașinii

Autor: George Cristea 29 mart. 2021 Știri auto

Iubitorii de animale își transportă adesea animalul de companie cu mașina. Puțini știu, însă, că acestea nu pot fi transportate pe locurile din față ale mașinii. Iată ce riști dacă transporți animalul de companie pe scaunul din față al mașinii.

Intră în Galeria FOTO

Transportul animalelor de companie în mașină ar trebui să se facă exclusiv în dispozitive speciale de transport. Din păcate, legislația românească nu reglementează condițiile de transport pentru animale, așa cum o fac legile din alte țări europene. Și chiar dacă ar face-o, știm deja cât de mulți părinți își transportă propriii copii în scaune speciale, așa cum prevede legea. Foarte puțin, mai exact.

Totuși, asta nu înseamnă că România este sat fără câini din acest punct de vedere. Desigur, legislația rutieră nu are în vedere protecția animalelor transportate. Ci mai degrabă are în vedere păstrarea unor condiții de siguranță pentru ceilalți ocupanți ai mașinii, dar și a traficului, în general. Animalele pot fi imprevizibile, iar acesta este punctul asupra căruia se fixează legislația rutieră în țara noastră.

Ce riști dacă transporți animalul de companie pe scaunul din față al mașinii. E printre cele mai grave fapte

Prin urmare avem prevederi care interzic transportul animalelor de companie pe locurile din față ale mașinii, atât în Codul Rutier (OUG 195/2002), cât și în Regulamentul de aplicare (HG 1.391/2006). Potrivit acestora, șoferii n-au voie să transporte animale pe locurile din față ale vehiculelor, indiferent dacă acestea sunt de companie sau nu și indiferent că sunt periculoase sau nu. Cei care se gândesc că pot fenta legea trebuie să știe că acestea sunt însoțite de pedepse extrem de drastice, încadrate în clasa IV de sancțiuni.

Astfel, potrivit Codului Rutier (art. 102 din OUG 195/2002), „constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (…) transportul copiilor în vârstă de până la 12 ani sau al animalelor pe locurile din față ale vehiculelor”. Pentru cei care au deschis mai târziu televizoarele, clasa a IV-a de sancțiuni prevede între 9 și 20 de puncte de amendă. La actuala valoare a punctului de amendă, asta înseamnă undeva între 1.305 și 2.900 de lei.

Prevederi suplimentare apar și în Regulamentul de aplicare a Codului Rutier – HG 1.391/2006. Astfel, la art. 97, aliniatul (3), „se interzice conducătorilor de autovehicule, precum și persoanelor care ocupă scaunul-din față să țină în brațe animale în timpul deplasării pe drumurile publice”.

Desigur, sunt și lucruri mai grave decât un animal pe locul pasagerului din față – spre exemplu un animal de companie la volanul mașinii. Iar dacă tot vine căldura, nu strică să știi ce poți face (și ce nu) dacă observi că un animal a fost lăsat de proprietar în mașină, la soare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide