Ce șanse au românii să scape de taxa de trecere pe podul de la Cernavodă

Autor: Cristian Agatie 24 iun. 2021 Știri auto

Un proiect depus în Parlament prevede eliminarea taxelor de trecere pe podurile de la Cernavodă – Fetești și Vadu Oii – Giurgeni. Nu toată lumea este de acord cu acest demers. Iată ce șanse au românii să scape de taxa de trecere pe podul de la Cernavodă.

Intră în Galeria FOTO

România este țara unde taxarea și suprataxarea își dau mâna pentru a-i lăsa fără bani pe cei mai mulți. Avem o taxă de drum inclusă în prețul benzinei și motorine, dar avem și o taxă anuală de drum (rovinietă) pe care o plătesc toți șoferii care circulă pe drumurile naționale și autostrăzi. Peste toate acestea, mai avem și taxe de trecere pe podurile dunărene, de parcă nu plătim suficient prin primele două sisteme de taxare.

Probabil că acesta este motivul pentru care inițiativa deputatului PNL Bogdan Huțucă s-a bucurat de succes, cel puțin în Comisia de Transporturi a Camerei Deputaților. Camera este for decizional, deci proiectul ar avea șanse să fie aprobat, cu toate că există și oficiali care se opun eliminării acestor taxe. Una dintre acestea este chiar ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, care spune că nu susține inițiativa, dat fiind că veniturile obținute sunt folosite pentru întreținerea autostrăzii A2.

Proiectul de lege prevede anularea taxei pentru podurile dunărene, Cernavodă – Fetești și Vadu Oii – Giurgeni, pe motiv că aceasta ar fi „discriminatorie față de conducătorii auto și mai ales față de agenții economici /transportatori”.

Taxa de trecere pe podul de la Cernavodă: un nou conflict în Coaliție?

„Alături de colegii din comisie, am dat aviz pozitiv pentru acest act normativ, deoarece dobrogenii care trec peste podurile Cernavodă – Fetești și Vadu Oii-Giurgeni plătesc o taxă suplimentară, care a fost instituită doar din rațiuni pur financiare. Această suprataxare nu reprezintă altceva decât o dublă taxare a celor care plătesc deja rovinieta”, a scris pe Facebook deputatul PNL de Constanța Marian Crușoveanu.

Pe de altă parte, colegul de coaliție și ministru al transporturilor, Cătălin Drulă, este de părere că eliminarea taxei va văduvi compania de drumuri fără sume importante – cirac 170 de milioane de lei anual.

„Sumele colectate anual sunt semnificative și eliminarea taxei ar văduvi bugetul Companiei de Drumuri de aceste sume. Am cerut amortizat pe cinci ani investițiile în Autostrada A2 București-Constanța pentru a o ține funcțională și ele se apropie exact de încasările taxei. Din acei bani se întreține autostrada. În condițiile unui buget dificil, nu cred că este oportun acum – asta este și discuția pe care am avut-o în coaliție – eliminarea unei surse de venit care se regăsește în drumuri reparate”, a declarat Cătălin Drulă joi, la Iași.

Acesta spune că, dimpotrivă, e nevoie de o creștere a finanțării, iar acest lucru va fi posibil prin schimbarea sistemului de taxare pentru transportatori. Acești nu vor mai plăti o taxă de drum fixă, ci în funcție de distanța parcursă, o inițiativă care a iritat deja companiile de transporturi.

Este interesant de văzut cine va avea câștig de cauză, în special prin prisma faptului că CNAIR investește peste 28 de milioane de lei pentru modernizarea punctului de taxare de la Fetești. Eliminarea taxării ar echivala cu aruncarea în Dunăre a acestor bani.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide