Ce se întâmplă dacă montezi anvelope normale pe mașinile electrice și hibride?

Autor: Radu Țuțulan 29 aug. 2023 Știri auto

Piața vehiculelor nepoluante se dezvoltă cu rapiditate, așa că e bine să știi ce se întâmplă dacă montezi anvelope normale pe mașinile electrice și hibrid.

Dacă ai o mașină electrică sau te gândești să-ți cumperi una, ia în calcul și consumabilele. Anvelopele sunt printre componentele care trebuie înlocuite cu regularitate.

Atenție, însă! Cauciucurile normale nu sunt recomandate pentru mașinile electrice și hibrid. Aceste vehicule au nevoie de anvelope speciale.

Cauciucuri normale vs. anvelope pentru mașini electrice și hibrid

Anvelopele normale, cu care sunt echipate majoritatea mașinilor diesel sau pe benzină, sunt concepute să reziste la o anumită greutate. Iar nivelul de uzură e calculat conform acestei greutăți.

În schimb, vehiculele electrice sunt mult mai grele decât celelalte. De aceea, anvelopele pentru mașini electrice trebuie să aibă pereți laterali mai puternici pentru a face față acestei greutăți.

Aceste anvelope speciale reduc și zgomotul interior cu până la 40% și rezistența la rulare cu 20%.

Aceeași situație este și în cazul vehiculelor hibride, care au în plus față de motorul convențional cel puțin un motor electric, plus un rezervor de combustibil și baterii puternice la bord.

Greutatea suplimentară este compensată prin creșterea capacității portante a carcasei anvelopelor. În plus, sunt concepute să aibă o mai mică rezistență la rulare.

Iar unele dintre aceste anvelope pentru mașini electrice sau hibrid au în interior o bandă de spumă specială pentru un confort fonic sporit.

Poți pune anvelope normale pe mașinile electrice și hibrid?

Cât timp respecți dimensiunile specificate în cartea de identitate a mașinii, poți monta și anvelope normale pe o mașină electrică.

Dar, acestea se vor uza cu până la 30% mai repede, estimează specialiștii. În plus, nu vor oferi performanțe la fel de bune ca cele construite special pentru astfel de vehicule.

Distanța de frânare va crește, uzura laterală va fi mai mare, aderența va fi mai scăzută. Și asta din cauza greutății mașinii.

Cât costă anvelopele pentru o mașină electrică

Având în vedere caracteristicile speciale, în comparație cu un cauciuc normal, anvelopele pentru o mașină electrică sunt mai scumpe.

Dacă o anvelopă pentru mașini clasice de dimensiunea 205/22 R16 are prețuri de pornire de aproximativ 250 lei, cele destinate mașinilor electrice costă și peste 500 de lei.

Desigur, depinde de magazinul care le vinde, de producător și de caracteristicile pe care le are fiecare tip de cauciuc.

Cel mai sigur e să cumpărați anvelopa recomandată de producător pentru modelul vostru de mașină. Fie luați același cauciuc ca cel cu care a venit mașina echipată din fabrică, fie discutați cu dealerul auto de unde ați luat-o.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide