Ce se întâmplă în interiorul unui convertor catalitic în timp ce mașina este pornită – VIDEO

Autor: Marius Vișan 31 aug. 2020 Știri auto

Convertorul catalitic al mașinii are rolul de a prelucra gazele de ardere, transformându-le total sau partial în substanțe non-toxice. Acesta este o componentă a mașinii care este amplasată în sistemul de evacuare și este alcătuit dintr-un catalizator. Rolul lui este de a transformă gazele poluante în emisii cu un nivel scăzut de CO2.

Un youtuber de la Warped Perception a vrut să ne arate cum se întâmplă acest proces, așa că a tăiat un convertor catalitic și a înlocuit partea de metal cu o bucată de sticlă termorezistentă.

Intră în Galeria Foto

Apoi a conectat noul convertor la un motor și l-a pornit. Putem vedea că pe măsură ce motorul funcționează fagurele ceramic tratat cu metale rare își schimbă culoarea până când acesta ajunge să fie incandescenet.

VIDEO

Există diferite tipuri de convertoare catalitice

Convertoarele catalitice pe trei căi sunt cele mai folosite la motoarele cu benzină. Acestea au un strat activ din platina, rodiu și paladiu. Asta înseamnă că în interiorul acestuia au loc trei transformări chimice.

Durata de viață a convertorului catalitic poate varia. Deteriorările mecanice cum ar fi loviturile sau șocurile la carcasă îl pot distruge. De asemenea, calitatea combustibilul poate determina reacții adverse din partea convertorului catalitic, ceea ce îi va reduce durata de viață.

Problemele la această componentă poate fi semnalată de cele mai multe ori prin aprinderea în tabloul de bord al mașinii a martorului check engine.

Catalizatorul este foarte apetisant pentru hoți

Se pare că aceste catalizatoare conțin câteva grame (4-7 grame) de metal prețios, platină, așa că ele au devenit foarte „apetisante” pentru hoți. Aceștia nu se feresc se le fure nici chiar de pe mașini parcate în fața blocului. Asemenea cazuri au apărut și în România. Au existat cazuri în care hoții au fost filmați în timp ce acționează în plină zi.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Warped Perception / YouTube


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide