Ce știm despre Dacia Jogger, modelul cu 7 locuri care se lansează pe 3 septembrie

Autor: Cristian Agatie 01 sept. 2021 Știri auto

Dacia a anunțat un model complet nou în gama sa, care va juca rolul de mașină polivalentă de familie. Iată ce știm acum despre Dacia Jogger, modelul cu 7 locuri care se lansează pe 3 septembrie.

Intră în Galeria FOTO

Dacia nu a mai oferit un break în gama Logan, iar unul cu șapte locuri nu a avut decât prima generație a modelului. Putem spune că marca românească a experimentat cu oferta în acest segment, dar succesul s-a lăsat așteptat. Peste două zile vom vedea un nou model Dacia care va încerca să acopere un segment aflat în contracție severă în ultimii ani – cel al mașinilor cu șapte locuri.

Putem spune că Dacia Jogger înlocuiește nu două, ci chiar trei modele în gamă – pe lângă absentul Logan MCV, Jogger va semna certificatul de deces pentru Dacia Lodgy și versiunea de pasageri a lui Dokker, retrasă de Dacia cu ceva timp în urmă. Jogger combină caracteristicile tuturor acestor modele și adaugă în plus un aer de crossover, ceea ce ar trebui să-l facă atractiv în contextul actual al pieței auto.

Într-adevăr, prima imagine teaser a lui Jogger indică o mașină cu un design atractiv, așa cum a fost ultimul Logan MCV, cu șapte locuri, așa cum a fost Lodgy și polivalent, așa cum a fost Dokker. Noul model adoptă însă noua platformă CMF-B, într-o formă cu ampatament mărit, la fel ca și frații săi Sandero, Sandero Stepway și Logan.

Ce știm despre Dacia Jogger: Toate informațiile dinainte de lansare

De altfel, imaginea este destul de clară în a arăta că Dacia Jogger este, până la montantul central, identică cu Sandero. Această abordare pragmatică permite reducerea semnificativă a costurilor de dezvoltare, dar lasă în zona centrală a acoperișului, o neregularitate care trădează improvizația. Ne place însă cum a ieșit partea din spate a lui Jogger, acolo petrecându-se, de altfel, magia noului model.

Imaginile din teaser-ul video publicat de Dacia relevă blocurile optice verticale ale noului model. Acestea păstrează motivul în Y al noii semnături luminoase Dacia într-o formă inedită pentru marca românească. Barele de acoperiș sunt, ca și la Sandero Stepway, autosuficiente, neavând nevoie de alte scule pentru a fi puse la treabă, fie în poziție longitudinală, fie în poziție perpendiculară.

În ceea ce privește garda la sol înaltă a lui Jogger, nu ne așteptăm ca aceasta să fie însoțită de un sistem de tracțiune integrală. În schimb, noul model va fi decorat, cu siguranță, cu elemente ale gamei Stepway – protecții din plastic, scut contrastant și alte elemente care scot în evidență caracterul aventuros al lui Jogger. De altfel, denumirea noului model spune totul – Jogger, nu Hiker sau Climber.

Ce motorizări va avea noua Dacia Jogger?

Poziționarea aproape verticală a hayonului lasă un spațiu generos în interior, care va permite montarea celui de al doilea rând de scaune. Dacia a demonstrat cu prima generație a lui Logan MCV că poate transporta șapte pasageri în condiții rezonabile, iar Jogger va fi mult mai capabil din acest punct de vedere. În versiunea cu 5 locuri, portbagajul va fi imens – vorbim de un nivel de lider al segmentului.

În ceea ce privește gama de motorizări, ne așteptăm ca aceasta să se suprapună peste cea a lui Sandero Stepway – unități turbo de 1,0 litru pe benzină, cu 90 CP în versiunea pe benzină și 100 CP în versiunea GPL. Aceasta din urmă va putea fi configurată și cu o cutie de viteze CVT. În ciuda zvonurilor, nu ne așteptăm ca Jogger să folosească motorizarea hibridă E-Tech a lui Clio, cu toate că surprize pot apărea în orice moment.

Dacia Jogger va fi prezentată oficial pe 3 septembrie, urmând ca trei zile mai târziu să poată fi admirată pe viu de vizitatorii salonului de la München.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide