Ce trebuie să faci dacă întâlnești un samsar care vinde o mașină cu kilometrajul dat înapoi?

Autor: David Andrei 19 nov. 2020 Știri auto

Kilometraj dat înapoi. Istoric incert. Carte sevice falsă. Accident care nu apare în istoric. Sunt doar câteva dinte problemele cu care se confruntă cei care vor să-și cumpere o mașină rulată. Dar ce trebuie să facă atunci când întâlnesc un samsar care vinde o mașină suspectă?

GALERIE FOTO

Cei care caută o mașină rulată trebuie să știe că orice vânzător care minte în privința istoricului mașinii intră sub incidența articolului 244 din Codul Penal. Alineatul (1) arată că “Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.”

Astfel, vânzătorul care prezintă mașina ca având un kilometraj diferit, mai mic, față de cel real pentru a obține un preț mai mare, poate ajunge după gratii.

O carte service falsă, o practică obișnuită printre samsari, presupune o faptă de înșelăciune, iar această infracțiune îl trimite din nou pe vânzător la închisoare.

Ce îi sfătuiește poliția pe cei care află că o mașină are kilometrajul dat înapoi?

Într-un vlog recent, polițistul Tavi Perțea le recomandă celor care au avut de-a face cu samsari care le-au oferit spre vânzare o mașină care are kilometrajul dat înapoi să facă plângere penală la poliție. Vânzătorul va fi cercetat penal și ar putea petrece între 6 luni și 3 ani la închisoare.

“Vă garantez că dacă veți face toți acest lucru, acest fenomen va dispărea aproape complet în șase luni de zile”, susține polițistul.

Legea pedepsește și tentativa, chiar dacă tranzacția nu s-a încheiat. Astfel de acțiuni trebuie sancționate nu numai pentru a evita ulterioare prejudicii financiare. Mașinile avariate, reparate și vândute ca fiind fără accident în istoric reprezintă adevărate pericole pentru cei aflați la bord, dar și pentru ceilalți participanți la trafic.

Poți verifica istoricul mașinii pe care vrei să o cumperi pe CarVertical.

VIDEO:

Citește și:

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide