Ce trebuie să știi despre rezervarea numărului de înmatriculare

Autor: George Cristea 23 mart. 2021 Știri auto

Șoferii care vând sau casează mașina doresc, în anumite cazuri, să păstreze combinația numărului de înmatriculare pentru momentul în care vor avea o altă mașină. Legea permite rezervarea combinației pentru o anumită perioadă de timp. Iată ce trebuie să știi despre rezervarea numărului de înmatriculare.

Intră în Galeria FOTO

Șoferii care vând sau casează mașina pot opta pentru păstrarea combinației numărului de înmatriculare. Operațiunea se numește „rezervare” și presupune plata unei taxe – 30 de lei în acest moment. Rezervarea numărului de înmatriculare nu se poate face indefinit, ci doar pentru o perioadă inițială de un an de la data înregistrării cererii de rezervare. Cu toate acestea, cererea de rezervare poate fi prelungită de două ori cu perioade succesive de un an, pentru un total de 3 ani.

Titularul certificatului de înmatriculare este singurul care poate depune cererea de păstrare a combinației numărului de înmatriculare. În plus, este necesară prezentarea actului de identitate, în copie și în original, precum și a dovezii plății sumei de 30 de lei, contravaloarea păstrării, care poate fi achitată în numerar la ghișeu.

Ce spune DRPCIV despre rezervarea numărului de înmatriculare

Numerele de înmatriculare, în combinația aleasă de către titular, nu pot fi cedate în favoarea altei persoane fizice sau juridice. După expirarea termenului de rezervare, titularul va pierde dreptul de păstrare, iar combinația numărului de înmatriculare va deveni disponibilă, la cerere, oricărei persoane.

Astfel, pentru persoanele care au depus cererea inițială anterior datei de 10 august 2020, solicitările pentru cel de-al doilea an trebuie depuse la aceeași autoritate care a făcut înmatricularea până cel târziu la data de 10 august 2021 inclusiv, potrivit DRPCIV.

Cei interesați să păstreze combinația deținută trebuie să se încadreze cu solicitarea prelungirii necesare înainte de depunerea documentelor în vederea radierii vehiculului, înainte de expirarea solicitării anterioare de păstrare sau înainte de solicitarea transcrierii transmiterii dreptului de proprietate pe numele dobânditorului.

Dacă nu ai rezervat un număr de înmatriculare poți verifica dacă o combinație dorită de tine este disponibilă pe site-ul DRPCIV. Procedura de înmatriculare a unei mașini s-a modificat recent, dar rămâne suficient de simplă ca să nu dea prea multe bătăi de cap șoferilor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide