Ce valabilitate are Certificatul de Autenticitate? Cât este taxa RAR în 2024

Autor: Radu Țuțulan 11 apr. 2024 Știri auto
Ce valabilitate are Certificatul de Autenticitate? Cât este taxa RAR în 2024

La înmatricularea în România, deținătorii vehiculelor rutiere, cu excepția celor noi, trebuie să obțină de la Registrul Auto Român (RAR) Certificatul de Autenticitate. În lipsa acestui document, mașina nu va putea circula legal pe drumurile publice.

În momentul în care un autoturism la mâna a doua este introdus în România, acesta trebuie înmatriculat pentru a putea circula legal pe drumurile publice.

Unul dintre documentele obligatorii ce trebuie prezentat în vederea înmatriculării este Certificatul de Autenticitate, eliberat de Registrul Auto Român.

Ce este Certificatul de Autenticitate, eliberat de RAR

După cum îi spune și numele, Certificatul de Autenticitate confirmă informațiile legale referitoare la un autovehicul.

Certificarea autenticității unui vehicul rutier constă, după caz, în:

  • atestarea faptului că principalele sale elemente de identificare sunt originale şi/sau nu au fost supuse unor modificări neautorizate;
  • atestarea identității vehiculului în raport cu datele menționate în cartea de identitate a acestuia;
  • atestarea faptului că formularul-tip al documentului care confirmă înmatricularea anterioară a vehiculului, eliberat de autoritățile competente din țara de proveniența, este autentic (numai pentru vehiculele aflate la prima înmatriculare în România).

Activitatea de certificare a autenticității se efectuează prin verificarea cu atenție a pieselor și documentelor, fără a afecta elementele constructive sau de caroserie. Și, desigur, fără a efectua modificări în documentele oficiale prezentate de proprietarul mașinii.

Ce valabilitate are Certificatul de Autenticitate

Certificarea autenticității se efectuează pentru:

  • vehiculele rutiere utilizate care sunt sau au fost ultima dată înmatriculate într-un alt stat şi care se supun omologării şi/sau eliberării CIV în vederea înmatriculării în România;
  • vehiculele rutiere utilizate care nu sunt supuse înmatriculării în țara de proveniență şi care se supun omologării şi/sau eliberării CIV în vederea înmatriculării în România;
  • orice vehicul rutier, la cerere.

Sunt exceptate de la certificarea autenticității autovehiculele destinate exclusiv competițiilor sportive şi vehiculele istorice.

Pentru vehiculele care corespund din punct de vedere al certificării autenticității, RAR eliberează un document care certifică informațiile.

Certificatul de Autenticitate eliberat de RAR este valabil pentru o singură înmatriculare, dar nu mai mult de 60 zile calendaristice de la data eliberării acestuia.

Cât este taxa RAR în 2024

Taxa RAR în 2024 este:

  •    739,9 lei – autoturisme și autoutilitare din UE, cu greutate mai mică de 3.5 tone;
  • 1.094,4 lei – autoturisme din UE, cu greutate mai mare de 3.5 tone;
  • 1.643,3 lei – autoturisme din afara UE, cu greutate mai mică de 3.5 tone;
  • 2.424,5 lei – autoturisme din afara UE cu greutate peste 3.5 tone.

Taxa RAR în 2024 se calculează în funcție de capacitatea și greutatea autovehiculelor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide