Ce valabilitate are fișa medicală pentru permis auto în 2022? Care sunt actele necesare pentru eliberarea acesteia?

Autor: Mihai Morcovescu 18 ian. 2022 Știri auto

Visul oricărui tânăr care împlinește 18 ani este acela de a lua permisul de conducere, iar una dintre condiții este fișa medicală. Toți cei care doresc să urmeze cursurile unei școli de șoferi trebuie să aibă pregătit și dosarul medical, care conține fișa medicală și avizul psihologic.

Dacă te numeri printre tinerii aflați în această situație ți-am pregătit un ghid cu toate informațiile de care ai nevoie.

Ce este fișa medicală pentru permisul auto?

Fișa medicală pentru obținerea permisului de conducere este un document emis de o unitate medicală autorizată. Din aceasta trebuie să rezulte cu claritate dacă persoana solicitantă este aptă din punct de vedere medical pentru a conduce un automobil.

Există trei categorii de persoane care pot solicita eliberarea fișei medicale, și anume: persoanele care doresc să urmeze cursurile unei școli de șoferi, cele cărora le-a expirat valabilitatea permisului auto și persoanele al căror permis a fost anulat sau suspendat.

Fișa medicală pentru permisul de conducere este valabilă timp de un an. Legislația precedentă prevedea că fișa medicală necesară pentru obținerea permisului auto era valabilă timp de șase luni. După publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1.428/2019 termenul de valabilitate a crescut la un an.

În schimb, nu vei avea nevoie de fișa medicală atunci când ai pierdut permisul, când acesta ți-a fost furat sau dacă s-a deteriorat. În același timp, nu vei avea nevoie de acest document nici dacă ți-ai schimbat numele.

Ce acte ai nevoie la eliberarea fișei medicale pentru permisul auto?

ce riști permisul suspendat motive medicale

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Pentru eliberarea fișei medicale sunt autorizate aproximativ 620 de centre medicale din întreaga țară. Acestea sunt autorizate de Direcția de Sănătate Publică și de Poliția Rutieră.

Persoanele solicitante vor efectua toate examinările clinice necesare pe specialități medicale, conform prevederilor legislative în vigoare. Astfel, se vor face controale de medicină internă, oftalmologie, neurologie, psihiatrie și ortopedie.

Pentru eliberarea fișei medicale vei avea nevoie de câteva documente, și anume:

  • Acul de identitate;
  • Ochelari de vedere (dacă este cazul);
  • Fișa de școlarizare (doar pentru obținerea permisului auto);
  • Adeverința de la medicul de familie în care trebuie menționat dacă pacientul figurează cu boli cronice.

A fost introdus nu demult și control pneumologic, dar numai pentru candidații la obținerea/preschimbarea permisului auto pentru vehicule de mare tonaj.

Prețurile fișei medicale pentru permisul de conducere variază de la clinică la clinică de la 100 la 200 de lei.

Sursa: DRPCIV

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor.ro


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide