Cum poți redobândi permisul auto suspendat în 2021

Autor: Mihai Morcovescu 16 nov. 2021 Știri auto

Din cauză că sunt neatenți, grăbiți ori din pur teribilism, unii șoferi ajung să li se suspende permisul auto. Încălcarea regulilor de circulație duce de cele mai multe ori la suspendarea dreptului de conducere pe drumurile publice.

Suspendarea este o sancțiune temporară care, în funcție de gravitate, poate fi dictată pe o perioadă de 30, 60 sau chiar 90 de zile. Dar, ce trebuie să faci pentru a-ți redobândi permisul auto atunci când poliția ți-l suspendă?

Când ți se suspendă permisul auto în 2021?

Permisul auto poate să-ți fie suspendat în diverse situații, iar una dintre acestea este cea în care un accident rutier ușor se produce din vina ta.

De asemenea, poliția rutieră îți va suspenda permisul auto în urma unei manevre neregulamentare precum depășirea pe linie continuă sau dublă continuă, trecerea pe culoarea roșie a semaforului, neacordarea de prioritate pietonilor sau autovehiculelor care au acest drept sau dacă nu respecți semnele de circulație sau indicațiile agentului de circulație prezent într-o intersecție.

Nu în ultimul rând, vei rămâne temporar fără permisul auto dacă vei fi depistat conducând având o alcoolemie de până la 0,80 mg/l, fără, însă, producerea unui accident.

Cum îți redobândești permisul auto în 2021?

În cazul în care ți se suspendă permisul auto îl vei putea recupera în funcție de abaterea comisă, și anume:

La expirarea termenului pentru care este suspendat permisul – de cele mai multe ori, permisul îi este restituit șoferului după ce expiră perioada de suspendare. Această restituire se aplică celor care au rămas pietoni pentru 30 de zile, celor care au săvârșit abateri ce nu permit susținerea unui test teoretic pentru reducerea suspendării și celor care nu întreprind nici un demers legal în vederea reducerii perioadei de suspendare a permisului auto.

La expirarea termenului și în urma susținerii unui test teoretic – este cazul șoferilor care comit anumite abateri ce implică susținerea unui test teoretic pentru recuperarea permisului suspendat, și anume: conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice, faptă încadrată ca infracțiune, producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale de către un șofer aflat sub influența băuturilor alcoolice, ignorarea barierelor la trecerea la nivel cu calea ferată atunci când acestea coboară sau când sunt pornite semnalele acustice și vizuale și, în sfârșit, acumularea a 15 puncte de penalizare în anul scurs de la suspendarea anterioară.

Examen pentru reducerea perioadei de suspendare

Evaluarea Națională

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Șoferii care au permisul de conducere suspendat pentru 60 sau 90 de zile pot reduce perioada la 30 de zile prin susținerea unui examen teoretic.

De această reducere pot beneficia doar conducătorii auto care au o vechime de cel puțin un an și care în ultimii trei ani nu au mai susținut acest test și nici nu au mai comis vreo abatere în ultimele 24 de luni.

Pentru a susține testul trebuie să îndeplinești anumite condiții, și anume: ai fost declarat „admis” la testul de verificare a cunoștințelor în materie de reguli de circulație, permisul auto a fost obținut cu cel puțin un an înainte de comiterea abaterii, nu ai mai beneficiat de o astfel de măsură în ultimii trei ani de la comiterea abaterii pentru care se solicită reducerea suspendării și nu ți s-a mai suspendat permisul auto în ultimii doi ani de la constatarea contravenției.

Șoferii vor fi declarați „admiși” dacă vor răspunde corect la cel puțin 13 dintre cele 15 întrebări ale probei teoretice. Cei care vor promova examenul vor obține reducerea suspendării permisului auto la 30 de zile. Ulterior, actele vor fi trimise la Inspectoratul de Poliție pe raza căruia a fost săvârșită abaterea de circulație.

Examenul poate fi susținut doar în cel mult 30 de zile de la suspendarea permisului sau 45 de zile dacă se adaugă și perioada de valabilitate a dovezii de circulație. Este gratuit, poate fi susținut de mai multe ori și se ține în localitatea unde a fost emis permisul auto.

Acte necesare pentru redobândirea permisului auto suspendat în 2021

După promovarea examenului îți vei putea redobândi efectiv permisul auto în 30 de zile. Pentru asta vei avea nevoie de dovada de circulație în copie față/verso, actul de identitate în copie, dovada achitării amenzii și o cerere-tip de solicitare a reducerii perioadei de suspendare a permisului.

Vei putea reintra în posesia permisului după ce vor fi expirat cele 30 de zile și după aprobarea cererii, doar având asupra ta dovada de circulație și actul de identitate.

Fii cu mare băgare de seamă! Dacă în 60 de zile scurse de la data redobândirii permisului auto vei comite una sau mai multe abateri, dreptul de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice îți va fi suspendat din nou, cu mențiunea că la termenul inițial se vor adăuga alte 30 de zile de suspendare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor.ro, Shutterstock


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide