Bolile care duc la retragerea permisului de conducere în 2023. Ce examene medicale trebuie trecute

Autor: Andreea Ditcov 14 ian. 2023 Știri auto

O regulă impusă tuturor șoferilor, fie ei aspiranți sau veterani, este că trebuie să fie apți fizic și psihic. Pentru a dovedi aceasta, li se eliberează un aviz medical și psihologic, care însă nu poate fi favorabil în cazul celor care prezintă anumite afecțiuni.

Pentru obținerea sau reînnoirea permisului de conducere, un șofer trebuie să treacă de o evaluare medicală și psihologică în urma căreia i se eliberează un aviz. Conform modificărilor Codului Rutier, șoferii care nu obțin un aviz pozitiv la controlul medical, nu își vor putea păstra permisul.

Care sunt examenele medicale de care un șofer trebuie să treacă?

Cei care își întocmesc fișa medicală pentru obținerea sau reînnoirea permisului de conducere trebuie să treacă de examenele medicale ale următoarelor specializări: medicină internă, pneumologie, ortopedie și traumatologie, neurologie, psihiatrie, ORL și oftalmologie. Fișa medicală se eliberează în dublu exemplar, însoțită fiind de adeverința de boli cronice eliberată de medicul de familie.

Dacă la unul dintre examenele menționate mai sus șoferul este declarat inapt, atunci aceasta va fi și concluzia finală a întregii evaluări. Fișa medicală este valabilă timp de un an de la data eliberării ei.

Există posibilitatea de a primi înapoi permisul de conducere retras, însă este nevoie de avizul medicului, care să ateste ameliorarea sau dispariția afecțiunii care a dus la retragerea permisului. În unele cazuri de afecțiuni degenerative (precum Parkinson sau Alzheimer), acest lucru este, practic, imposibil.

Bolile care duc la retragerea permisului de conducere

Iată care sunt problemele de sănătate care ar putea lăsa un conducător auto fără permisul de conducere:

Tulburările din sfera psihiatrică. Permisul de conducere nu va fi eliberat sau reînnoit persoanelor cu probleme mintale. Aici se numără tulburările mintale grave, congenitale sau dobândite (accidente, intervenții chirurgicale pe creier și zona nervoasă, traume), retardul psihic sever sau problemele comportamentale grave datorate vârstei sau incapacității de adaptare.

Afecțiunile neurologice. Cei cu afecțiuni neurologice (Parkinson, anevrism, AVC) nu pot deține un permis de conducere valid. Există și o excepție, în cazul în care bolnavul se prezintă cu un aviz medical care să indice ameliorarea, remisia sau dispariția afecțiunii.

Dependențele de alcool sau substanțe psihoactive. Băuturile alcoolice reprezintă un pericol atât pentru șoferi, cât și pentru cei din jurul lor, din cauza faptului că pot reduce viteza de reacție în trafic, dar și în cazul unei situații de urgență. Același lucru se poate spune și în cazul drogurilor și substanțelor psihoactive, acestea reducând capacitatea unui conducător auto de a percepe realitatea și chiar pericolele din jur care pot apărea.

Afecțiunile oftalmologice. În cadrul examinărilor pentru întocmirea fișei medicale, un șofer trebuie să treacă și de evaluarea oftalmologică, care să îi ateste acuitatea vizuală și capacitatea de a percepe imaginile dinaintea sa.

Problemele cu auzul. Persoanele care suferă de hipoacuzie profundă bilaterală și la care nu se poate implementa nicio soluție de corecție pot primi aviz negativ de la medicul evaluator.

Afecțiunile aparatului cardiovascular. Printre cei care nu pot să obțină sau să își reînnoiască permisul de conducere se numără și persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare. Aceștia sunt expuși riscului de atac de cord, care la rândul său poate deteriora sau opri funcțiile cerebrale și duce la pierderea stării de conștiență. Un astfel de scenariu îi pune în pericol atât pe șofer, cât și pe ceilalți participanți la trafic.

Diabetul zaharat. Există multiple forme de diabet, iar unele predispun șoferul la hipoglicemie acută. În această situație, permisul îi poate fi retras unui șofer, deoarece crizele hipoglicemice pun în pericol viața șoferului și pe a celor din jur, evoluția acestora fiind rapidă și subită. Un șofer cu hipoglicemie poate avea, fără semne de avertizare, o criză chiar în timp ce se află la volan. De aceea există posibilitatea să nu li se acorde permisul sau chiar să li se retragă.

Handicapul locomotor. Persoanele care prezintă defecte severe ale aparatului locomotor pot rămâne fără permisul de conducere.

Ce se întâmplă dacă o afecțiune apare după dobândirea permisului de conducere?

În cazul în care starea de sănătate a unui șofer se deteriorează după obținerea permisului de conducere, medicul de familie este persoana abilitată care poate anunța autoritățile competente. Acest lucru se poate întâmpla și în cazul în care șoferul merge la cabinetul medicului de familie pentru avizul de boli cronice, anexat la fișa medicală.

În cazul în care medicul observă o problemă de sănătate, poate refuza eliberarea avizului sau poate oferi un aviz negativ, pe care să fie menționate afecțiunile de care șoferul suferă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Envato.com


Andreea Ditcov
Andreea Ditcov
Andreea Ditcov este cel mai nou Redactor al echipei ProMotor.ro. Licențiată în Economie și Relații Internaționale, cu studii finalizate în Marea Britanie, a făcut primii pași în presă în urma unui proiect academic despre defrișările ilegale din Europa. Timp de trei ani a adunat experiență ... citește mai mult

Comentarii
Inchide