Ce vor păți șoferii care nu vor achita o amendă în cel mult 60 de zile

Autor: Mihai Morcovescu 04 apr. 2022 Știri auto

Șoferii care nu vor achita o amendă de circulație în cel mult 60 de zile vor putea rămâne fără permisul de conducere. Aceasta este propunerea unui grup de parlamentari din coaliția de guvernare care au inițiat în acest sen un proiect legislativ. Acesta prevede modificarea OUG nr.195/2002, privind circulația pe drumurile publice referitoare la încasarea amenzilor rutiere.

Ce se va întâmpla dacă nu vei achita o amendă în termenul legal?

poliția română planul de amenzi

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

În prezent, cei care primesc amendă, pot plăti jumătate din cuantumul acesteia în cel mult 15 zile. Conform legislației rutiere actuale, neatacarea procesului verbal în 15 zile de la comunicare, constituie doar titlu executoriu. La fel stau lucrurile și în cazul neatacării hotărârii judecătorești prin care s-a soluționat contestarea amenzii. Practic, șoferul amendat riscă doar executarea silită după expirarea acestui termen, informează Profit.ro.

Inițiatorii proiectului legislativ sunt de părere că o astfel de măsură i-ar disciplina pe șoferi. În același timp, ar ajuta autoritățile să încaseze mai repede amenzile de circulație. Principala problemă a acestora este că nu dispun de instrumentele necesare pentru a încasa amenzile și să le transforme în venituri la bugetul local.

Inițiatorii proiectului de lege propun ca termenul maxim pentru plata unei amenzi de circulație să fie de 60 de zile din momentul aplicării contravenției. Conducătorilor auto care nu vor respecta acest termen li se va suspenda permisul auto până în momentul achitării amenzii.

Ca să intre în vigoare, inițiativa legislativă va trebui votată în Parlament, iar apoi promulgată de către președintele țării, Klaus Iohannis.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide