Cel mai mare centru BMW de testare a mașinilor autonome din lume, inaugurat în Cehia

Autor: Radu Țuțulan 30 iul. 2023 Știri auto

Producătorul german de mașini a inaugurat în Cehia, la Sokolov, cel mai mare centru BMW de testare, destinat mașinilor viitorului, care se vor conduce singure.

Cu o suprafaţă de peste 600 de hectare, Centrul de Dezvoltare a Mobilității Viitorului (Future Mobility Development Center – FMDC), iaugurat în Republica Cehă, este cel mai mare centru de testare BMW din lume. FMDC este situat la aproximativ 280 de kilometri de Centrul de Cercetare şi Inovație (FIZ) din München şi are peste 100 de angajați.

Reprezentanții BMW au transmis că acest centru cuprinde 6 circuite, cu o lungime totală de 25 de kilometri și o diferență de nivel nord/sud de aproximativ 80 de metri. Pe lângă un circuit tip autostradă de șase kilometri, acesta include mai include un drum național și un modul de trafic urban pentru testarea și optimizarea diferitelor tehnologii și sisteme pentru condus automatizat avansat de Level 4.

”FMDC oferă infrastructura ideală pentru testarea tehnologiilor de parcare complet automate conform Level 4. BMW lucrează împreună cu furnizorul său Valeo la soluții de parcare automată valet parking (AVP) în domeniile AVP bazată pe infrastructură (Tip 2) şi AVP bazată pe senzorii din automobil (Tip 1). Pe lângă confortul sporit și economia de timp în timpul utilizării private, AVP oferă, de asemenea, lanțurilor hoteliere mari, locaţiilor de evenimente şi centrelor comerciale opțiunea de a include un nou tip de serviciu în portofoliile lor. Servicii suplimentare, cum ar fi încărcarea şi spălarea maşinilor complet automatizate, pot fi puse la dispoziţie pentru o utilizare optimă a timpului de parcare”, se arată într-un comunicat transmis de BMW.

Așadar, BMW va testa tehnologiile care vor permite mașinilor sale să se conducă singure, în viitor. Fie că mașina va căuta singură loc de parcare, după ce șoferul a coborât, fie că va conduce independent pe autostrăzi sute de kilometri între un oraș și altul, tendința de a oferi autonomie a autoturismelor este certă.

Mașinile BMW vor conduce singure

”Modelele BMW actuale pot fi conduse deja cu automatizare parţială în situaţii de stare cu viteze de până la 60 km/h, respectiv cu până la 130 km/h pe drumurile tip autostradă. Ambele situaţii reprezintă o funcţie Level 2 în care responsabilitatea pentru condus revine în totalitate şoferului. Prin urmare, cel de la volan trebuie să fie pregătit să preia complet direcţia în orice moment”, se mai precizează în comunicatul BMW.

În schimb, mașinile BMW vor trece în viitor la un așa-numit condus autonom Level 3. În acest mod, șoferii vor scăpa de sarcinile lor de condus şi vor avea acces la divertisment extins la bord cu opţiuni de jocuri şi streaming.

Realitatea virtuală se îmbină cu mașina reală

O alte tehnologie aflată deja în teste este ”BMW M Mixed Reality”, care permite conducerea unei mașini reale folosind realitatea augmentată. Mai pe românește, este o îmbinare a realității palpabile cu realitatea virtuală. Practic, șoferul stă la volan, conduce mașina, dar cu ajutorul ochelarilor 3D, imaginile pe care le vede pot fie de pe un circuit de Formula 1, dintr-un oraș sau din altă Galaxie.

Această tehnologie poate fi folosită, în viitor, la școlile de șoferi, de exemplu. Cursanții vor conduce mașini reale, dar vor fi puși cu ajutorul realității virtuale în diverse situații, precum evitarea unui pericol sau traversarea unei intersecții aglomerate. Astfel, le vor fi dezvoltate abilitățile de conducere, fără a-i pune în pericol și fără a perturba traficul.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: BMW Group


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide