Cele 3 greșeli de circulație care te lasă „pieton”. Și abaterile minore pot duce la suspendarea permisului

Autor: Radu Țuțulan 07 sept. 2023 Știri auto

Orice șofer, din grabă sau neatenție, poate comite diverse greșeli de circulație majore, care îl pot lăsa fără carnetul de conducere. Dar și abaterile minore pot duce la suspendarea permisului.

Fie că sunt începători, fie din neatenție, grabă sau neștiință, mulți șoferi comit greșeli de circulație. Unii conducători își corectează aceste erori, odată cu trecerea timpului. Alții, însă, din păcate le accentuează.

Iar polițiștii „vânează” aceste abateri, care duc la suspendarea permisului.

Cele 3 greșeli de circulație care te lasă „pieton”

Una dintre cele mai întâlnite abateri este neacordarea priorității pietonilor. De cele mai multe ori, șoferii fie se grăbesc, fie nu observă persoana care așteaptă să traverseze pe la trecerea de pietoni. Iar dacă fapta e surprinsă de polițist sau de camerele de supraveghere, șoferului i se reține permisul pentru 30 de zile.

O altă abatere des întâlnită este neacordarea priorității vehiculelor. Fie în intersecțiile marcate cu semnul STOP sau cedează, fie în cele unde se aplică regula priorității de dreapta. De multe ori, șoferii neatenți sau care nu cunosc suficient de bine legislația, nu acordă prioritate conform legii. Și pentru această abatere Poliția suspendă permisul pentru o lună.

Depășirea cu peste 50 km/h a vitezei maxime legale atrage, de asemenea, suspendarea permisului pentru 30 de zile. Și nu vă gândiți la cazurile extreme, în care șoferii sunt prinși cu 150-200 km/h. Sunt situații în care, tot din cauza grabei sau a neatenției, poți circula cu 81 km/h printr-o zonă unde viteza e limitată la maximum 30 km/h.

Desigur, sunt și alte abateri considerate majore, care duc la suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile. Printre acestea se numără:

  • Depășirea coloanei la semafor;
  • Nerespectarea culorii roșu a semaforului;
  • Nerespectarea regulilor de depășire;
  • Nerespectarea semnalului agentului, etc.

Iar pentru conducere sub influența alcoolului, de exemplu, suspendarea e de 90 de zile.

Și abaterile minore pot duce la suspendarea permisului

Dacă abaterile de mai sus intra în categoria celor grave, sunt și încălcări minore ale legii care pot duce la suspendarea permisului.

Printre acestea ar fi parcarea neregulamentară, lipsa centurii de siguranță sau vorbitul la telefon în timpul mersului. Pentru oricare dintre acestea, sancțiunea este de minimum 2 puncte de penalizare.

Depășirea liniei continue, parcarea pe autostradă într-o zonă neamenajată, precum și blocarea circulației dintr-o intersecție semaforizată atrag după sine 6 puncte de penalizare.

Astfel, dacă acumulați 15 puncte de penalizare, permisul de conducere este automat suspendat.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide