China, cel mai mare exportator de mașini din lume

Autor: Adrian Somai 30 iun. 2023 Știri auto

Anul 2023 a început cum nu se putea mai bine pentru piața auto chineză, restricțiile impuse de Occident Rusiei dovedindu-se a fi de bun augur pentru vânzările producătorilor auto chinezi. După primele trei luni ale anului, potrivit Bloomberg, China a vândut mai multe autovehicule peste hotare decât orice altă țară din lume.

Potrivit unui raport publicat de AlixPartners, în primele trei luni ale anului, China a livrat peste 1.07 milioane de automobile în afara granițelor țării. Astfel, în premieră, China a depășit Japonia, care era o obișnuită a primei poziții în acest top de mult timp. Rămâne de văzut cum se vor descurca chinezii în următoarele luni ale anului curent!

Așa cum spuneam și mai devreme, chinezii au profitat de restricțiile de care are parte Rusia în această perioadă, constructorii occidentali suspendând livrarea de automobile către clienții ruși ca urmare a războiului din Ucraina. Astfel, constructorii chinezi au livrat către Rusia în perioada ianuarie – martie un număr de 112.000 de automobile, la fel de multe ca pe tot parcursul anului 2022.

Succes limitat pe plan european pentru producătorii din China

În ciuda eforturilor pe care le fac pentru a câștiga popularitate pe plan european, succesul constructorilor din China pe Bătrânul Continent rămâne unul limitat. În 2022, chinezii au livrat aproximativ 900.000 de autovehicule către piețele europene. Potrivit estimărilor specialiștilor, livrările ar urma să crească până în anul 2026 cu aproximativ 67%.

Lăsând la o parte aceste cifre foarte bune pentru constructorii chinezi, anul 2023 poate aduce o alta premieră pentru industria auto din China. Astfel, este posibil ca în acest an, pentru prima dată în ultimii 40 de ani, constructorii chinezi să își devanseze concurenții străini în ceea ce privește livrarea de automobile pe piața internă. În ultimii ani, constructorii auto din China își concentrează atenția din ce în ce mai mult în direcția dezvoltării de modele electrice.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide