Lotul 3 al A0 București Nord va fi prima autostradă pe care o vor construi chinezii în România

Autor: Andreea Ditcov 11 ian. 2023 Știri auto
Lotul 3 al A0 București Nord va fi prima autostradă pe care o vor construi chinezii în România

CNAIR va trebui să semneze contractul pentru proiectarea și execuția lotului 3 din Autostrada A0 București Nord.

Constructorul chinez China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) a avut câștig de cauză, după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins pe 10 ianuarie contestația firmei ICTAS, din Turcia.

Durata contractului de proiectare și execuție a lotului 3 al A0 Nord și legătura între DN2 (Afumați) – DN3 (Pantelimon) însumează 30 de luni. 12 luni sunt dedicate proiectării, iar celelalte 18 luni au ca destinație execuția tronsonului de drum, care include șapte poduri și pasaje, scrie Economedia.ro.

După trei ani de contestații și procese în instanță, chinezii de la CCECC au avut câștig de cauză

Compania de Drumuri a lansat licitația pentru lotul 3 Afumați – Pantelimon (8,5 kilometri între DN 2 și DN 3) în iunie 2019, primind la acea vreme 12 oferte. Două dintre oferte au aparținut China Synohidro și CHINA CIVIL ENGINEERING CONSTRUCTION CORPORATION (CCECC).

După o serie de contestații depuse la CNSC și Curtea de Apel București, între firma turcească ICTAS și chinezii de la CCECC, câștig de cauză au avut reprezentații firmei din China.

În noiembrie, ministrul Sorin Grindeanu afirma că semnarea contractului a devenit o prioritate.

„E o întreagă istorie cu acel lot. Două loturi din cele patru nu au constructor. Pe lotul 3, în urmă cu ceva vreme a fost desemnat un anumit câștigător. Au fost două decizii ale instanței și două ale CNSC prin care se desființa decizia CNAIR. Sunt patru decizii, nu văd alte soluții decât aceea de a se semna. Motivarea este că nu se aplică prevederea legii care exclude companiile din China de la licitații pentru că procedurile au început anterior legii. Pe mine mă interesează ca, dincolo de constructor, la CNAIR și CFR să se facă lucrările. Cred că s-au cerut documentele pentru semnare, este o durată de câteva zile”, spunea Sorin Grindeanu.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor.ro


Andreea Ditcov
Andreea Ditcov
Andreea Ditcov este cel mai nou Redactor al echipei ProMotor.ro. Licențiată în Economie și Relații Internaționale, cu studii finalizate în Marea Britanie, a făcut primii pași în presă în urma unui proiect academic despre defrișările ilegale din Europa. Timp de trei ani a adunat experiență ... citește mai mult

Comentarii
Inchide