Chinezii de la XPeng se pregătesc pentru era taxiurilor-robot

Autor: Adrian Somai 25 oct. 2022 Știri auto

Chinezii de la XPeng își continuă ofensiva în direcția mobilității electrice și se pregătesc de lansarea unei afaceri cu taxiuri-robot. În prim plan ar urma să stea abia lansatul XPeng G9, model prezentat pentru prima dată în urmă cu aproximativ o lună.

XPeng G9 este un SUV cu zero emisii cu care constructorul asiatic își propune să atace piețele internaționale în perioada următoare. Cele mai puternice versiuni sunt echipate cu două unități de motorizare electrice, capabile să dezvolte împreună 551 de cai putere și un cuplu maxim de 717 Nm. În aceste condiții, sprintul de la 0 la 100 km/h poate fi realizat în 3.9 secunde, iar viteza maximă ce poate fi atinsă este de 200 km/h.

SUV-ul chinezilor are însă un alt atu extrem de important, fiind SUV-ul electric cu cea mai rapidă încărcare din lume. Dacă vorbim despre o stație de 480 kW, încărcarea pentru o autonomie de 200 de kilometri ar dura numai cinci minute, în timp ce repriza 10% – 80% ar dura numai 15 minute.

G9 este echipat cu cel mai nou sistem avansat de asistență a șoferului al celor de la XPeng, care combină sistemul XPeng Highway Navigated Guided Pilot (NGP) și City NGP pentru a automatiza anumite funcții de conducere, atât pe autostradă, cât și în mediul urban.

Asistent vocal cu inteligență artificială

Oficialii constructorului asiatic susțin acum că acest sistem XNGP este suficient de bun pentru a pune bazele unei rețele de taxiuri-robot, G9 urmând să se afle în centrul extinderii acesteia.

Potrivit spuselor vice-președintelui companiei, taxiurile-robot vor fi echipate, de asemenea, cu noul asistent vocal cu inteligență artificială dezvoltat de XPeng. Sistemul vocal încorporează tehnologia multizonala MIMO pentru a putea recunoaște comenzile de la fiecare pasager din mașină și pentru a înțelege diverse instrucțiuni. Tehnologia nu are nevoie nici măcar de o conexiune de internet activă sau de o comandă de activare (precum “Hey Siri”), fiind suficient de bună pentru a fi precisă în 96% din timp.

Sursa: TechRunch

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: XPeng


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide