CNAIR vrea să facă „șosele muzicale”. Ce înseamnă asta

Autor: ProMotor 02 feb. 2020 Știri auto

CNAIR – Compania Națională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere vrea să facă „șosele muzicale”. Planurile companiei naționale de autostrăzi apar în Strategia pentru siguranța circulației 2020, unde se vorbește de proiecte pilot de drumuri muzicale, care au rolul de a-i face pe șoferi să reducă viteza și să fie mai atenți la volan.

Primul astfel de proiect de drum muzical urmează să fie implementat încă din acest an pe Autostrada București Pitești (A1). Una dintre condițiile pentru implementarea acestei soluții este, însă, ca angajații de la drumuri să aibă ureche muzicală.

„Sunt niște marcaje transversale, rezonatoare, care se vor realiza la anumite distanțe, în grupuri de un număr de linii, astfel că se transformă hertzii în sunete muzicale. Ca să poți să asculți melodia în caroserie, în mașină, trebuie să respecți o anumită viteză. Viteza care este impusă pe indicatoare. Cine nu respectă viteza nu va putea auzi muzica, pentru că muzica se distorsionează și nu auzi melodia. Astfel îi facem pe conducători să respecte viteza ca să nu mai producă accidente rutiere”, a explicat Flavius Pavel, director în CNAIR, pentru Digi24. „Primul sector la care ne-am gândit va fi pe A1, la capătul spre Pitești.În acest an va fi implementat”, a mai precizat Flavius Pavel.

Ideea este aplicată deja în Ungaria, Danemarca, SUA sau Coreea de Sud pentru a preveni accidentele rutiere. Spre exemplu, în Ungaria, drumul național 67 care leagă Kaposvár de autostrada M7, „cântă” primele note ale cântecului 67-es út (Road 67) al formației Republic. De altfel, implementarea acestui proiect a fost făcută în memoria solistului acestei formații, decedat prematur în urma unei boli. Iată cum sună:

„Noi ne-am gândit la o strategie, o să vedem, Drumurile noastre, Ciocârlia. Asta o stabilim și după ce discutăm cu Universitatea de Muzică să vedem ce melodie se pretează cel mai bine pe drumuri. O să le adresăm o rugăminte să ne ajute că partitura muzicală de pe note să vedem cum o transformăm, cum o realizăm pe drum”, a declarat pentru Digi24 Flavius Pavel, director în CNAIR.

Reacțiile celor care au ascultat astfel de „șosele muzicale” sunt împărțite. Unora li se pare interesantă ideea, în timp ce alții au catalogat-o drept o prostie, tichia de mărgăritar de pe capul chelului. Nu știm cât le place de mult șoferilor din Ungaria, dar în Olanda locuitorii satului Jelsum din Leeuwarden au cerut scoaterea striațiilor de pe șosea, după ce nopțile lor au devenit insuportabil de muzicale. Aparent, șoferii locali se distrau noaptea trecând peste „clapele” de pe șosea cu viteză, generând un vacarm care a devenit repede insuportabil.

Specialiștii în infrastructură spun că nu au știut ce să creadă mai întâi, dacă este o glumă sau este adevărata strategie pentru reducerea accidentelor rutiere.

„Din păcate arată nivelul la care unii dintre angajații CNAIR care sunt pe poziții importante de conducere se regăsesc în ziua de astăzi. Unei astfel de campanii cu drumuri muzicale i s-ar potrivi cel mai bine zicala din popor țara arde, babele se piaptănă!” – spune Paul Dorneanu, specialist în infrastructură.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide