Cod rutier 2020: Se schimbă procedura pentru redobândirea permiselor suspendate

Autor: ProMotor 14 ian. 2020 Știri auto
Cod rutier 2020: Se schimbă procedura pentru redobândirea permiselor suspendate

Un proiect de hotărâre de guvern aflat în dezbatere publică are în vedere schimbarea procedurii pentru redobândirea permiselor suspendate.

Astfel, cei care vor să redobândească mai repede permisul auto, după ce le-a fost suspendat dreptul de a conduce, vor trebui să depună cererile până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi a perioadei de suspendare. Cererile acestora ar putea fi soluționate în cel mult cinci zile de la depunere.

„Cererea se depune, după caz, până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care titularul permisului de conducere solicită reducerea”, se arată în proiectul de hotărâre.

Potrivit acestuia, cererile ar urma să fie soluționate în termen de cel mult cinci zile de la depunere, termen care până acum nu exista. Mai exact, titularul cererii pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului va trebui să primească un răspuns în maxim cinci zile, indiferent dacă acesta este afirmativ sau negativ.

„Reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce sau refuzul de a reduce această perioadă, se dispune în scris de către șeful serviciului poliției rutiere prevăzut la alin. (1) sau, după caz, de către șeful poliției rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române prevăzut la alin. (2) și se comunică titularului permisului de conducere în cel mult 5 zile de la data înregistrării cererii, inclusiv.”, prevede proiectul de act normativ.

Astfel, cei cărora li se suspendă permisul și vor să reintre în posesia acestuia mai devreme trebuie să îndeplinească două condiții:

  • să aibă permis de conducere de peste un an de zile (începătorii nu pot solicita redobândirea permisului înainte de termen);
  • să fie declarați admiși la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.

Legislația actuală din domeniul rutier stabilește că dreptul de a conduce al unui șofer poate fi suspendat pentru 30, 60 sau 90 de zile, în funcție de contravenția pentru care a fost sancționat.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide