Cod Rutier 2021. Șoferii vor fi obligați să urmeze cursuri de conducere defensivă

Autor: David Andrei 06 ian. 2021 Știri auto

Șoferii vor fi obligați să urmeze cursuri de conducere defensivă. Cine va suporta cheltuielile pentru efectuarea cursurilor?

GALERIE FOTO

Apare în premieră în legislația din România conceptul de “conducere defensivă”. Șoferii din instituții publice, cât și cei angajați la companiile private vor urma cursuri de conducere defensivă. Pentru anumite categorii de conducători auto, astfel de cursuri vor deveni obligatorii. Cheltuielile pentru efectuarea lor vor putea fi deduse din impozitul pe venit al cursantului sau din impozitul pe profit/venit al companiei la care cursantul este angajat, scrie site-ul floteauto.ro.

Cursurile de conducere defensivă au ca obiectiv pregătirea specială a conducătorilor auto în vederea prevenirii accidentelor rutiere.

Potrivit noilor norme care vin în completarea articolului 24 din Codul Rutier, “Cursul de formare este obligatoriu pentru conducătorii de vehicule special dotate cu semnale speciale de avertizare luminoase prevăzute la art. 32 alineatul (2).”

Direcția Rutieră din cadrul Ministerului Afacerilor Interne va gestiona evidența conducătorilor de vehicule care au urmat cursuri în domeniul conducerii defensive. MAI va evalua anual eficiența acestor cursuri raportat la gradul de implicare al absolvenților în accidente de circulație.

Care sunt categoriile de șoferi care vor fi obligați să urmeze cursuri de conducere defensivă?

Potrivit proiectului de lege, vor fi categorii de șoferi care vor urma obligatoriu cursuri de conducere defensivă. Acestea sunt:

– șoferii de vehicule cu lumina roșie – autovehiculele aparținând poliției şi pompierilor;
– șoferii de vehicule cu lumina albastră – autovehiculele aparținând poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apărării Naționale, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție ;i Pază, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență;
– șoferii de vehicule cu lumina galbenă – autovehiculele cu mase şi/sau dimensiuni de gabarit depășite ori care însoțesc asemenea vehicule, cele care transportă anumite mărfuri sau substanțe periculoase, cele destinate întreținerii, reparării ori verificării unor lucrări efectuate în partea carosabilă sau executării unor lucrări de drumuri, curățeniei străzilor, deszăpezirii sau tractării, transportului și depanării autovehiculelor rămase în pană sau avariate, precum şi tractoarele care tractează utilajele agricole și tehnologice cu dimensiuni de gabarit depășite.

Aceste categorii de șoferi vor avea la dispoziție 12 luni de la intrarea în vigoare a normelor pentru absolvirea cursurilor.

Citește și:

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide