Colegul poliţistului ucis la Suceava, către Carmen Dan: Câţi mai trebuie să murim, doamna ministru?

Colegul poliţistului ucis la Suceava, către Carmen Dan: Câţi mai trebuie să murim, doamna ministru?

Autor: Firuta Flutur acum 3 ani Știri

Un coleg al poliţistului ucis cu mai multe lovituri de cuţit în gara Burdujeni din Suceava a transmis, pe Facebook, un mesaj către ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, prin care o întreabă retoric câţi oameni ai legii trebuie să mai moară ca să se ia măsuri.  

„Nu a trecut o lună de când «urlam» public: NE MOR COLEGII ÎN STRADĂ!! I-a păsat cuiva? NU…au decis să fiu cercetat pentru asta. Colegul meu, iertate fie-i păcatele, lucra SINGUR, cu bună-ştiinţa şefilor, pe care personal îi consider direct răspunzători, VINOVAŢI de moartea lui Sorin…încă nu-mi vine să cred că nu mai e… Câţi mai trebuie să murim, Doamna Ministru? Pe câţi dintre noi mai trebuie să avansaţi subinspector post-mortem, Doamna Ministru? Câte soţii şi copilaşi mai trebuie să plângă, «consolaţi» de mesajele fade ale MAI, în timp ce îşi înmormântează eroii?”, a scris Bogdan, un coleg al poliţistului Sorin Vezeteu, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, vineri, că poliţistul ucis se afla în misiune de patrulare, însoţit de cel puţin un coleg.

„Din informaţiile pe care le am până acum, poliţistul executa serviciul în tură de 12 ore în intervalul orar 20.00-08.00, fiind planificat împreună cu un coleg, agent şef principal de poliţie. În acea perioadă se desfăşurau zilele oraşului Fălticeni, dar era şi Sfântul Ilie şi cei doi desfăşurau activităţi în staţia Burdujeni, sub coordonarea unui comisar de poliţie, însuşi şeful acestei secţii de poliţie a fost prezent în momentul în care s-a petrecut incidentul. Din informaţiile pe care le-am primit, agentul se afla în tură, însoţit de cel puţin un coleg”, a declarat Carmen Dan, la Antena 3.

Ministrul de Interne a admis însă că, din informaţiile primite, poliţistul era singur pe peron în momentul în care a fost atacat şi a fost ajutat de trecători până ce ceilalţi poliţişti au ajuns.

„În momentul în care s-a întâmplat agresiunea, agentul era în faţa gării, cu faţa către liniile de cale ferată, iar la distanţă, la aproximativ 150 de metri erau cei doi colegi, care se aflau în patrulare. De ce poliţistul a fost singur în momentul agresiunii ţine de tactica poliţienească. Detalii vreau să dea cel care a elaborat planul de măsuri”, a completat Carmen Dan.

Carmen Dan a adăugat că agresorul avea antecedente penale, nu în România, şi că se pare că „ura uniforma de poliţist”.

Poliţistul Sorin Vezeteu se afla, joi noaptea, pe peronul gării Burdujeni, din Suceava, când un bărbat a venit spre el şi l-a înjunghiat din spate, în jurul gâtului. Omul legii a căzut, apoi agresorul l-a înjunghiat din nou de mai multe ori. Poliţistul nu a supravieţuit. Sorin Vezeteu avea 38 de ani şi lucra de 15 ani în Poliţia TF, fără să fi fi avut vreo abatere. Bărbatul era căsătorit şi avea doi copii minori.

Atacatorul a fost prins imediat după comiterea faptei şi ulterior a fost reţinut. Potrivit poliţiei sucevene, nu a existat niciun fel de conflict între poliţist şi agresor anterior atacului.

Mesajul lui Marian Godină

Poliţistul Marian Godină este de părere că incidentul din Suceava este ”un caz izolat”, care nu putea fi prevenit nici dacă ministrul de Interne ar fi fost ”un absolvent de Harvard” sau poliţistul ar fi avut salariul mai mare. Godină consideră că ministrul ar trebui să înceapă să facă ”pentru poliţişti ceva mai mult decât a adresa mulţumiri” când îşi fac treaba şi condoleanţe când unul moare.

„Dacă doamna Carmen Dan îi e antipatică cuiva, moartea unui poliţist aflat în timpul serviciului reprezintă un moment prielnic, bazat pe emoţia creată, pentru a-i cere acesteia demisia. De obicei fac asta cei interesaţi mai puţin de pierderea unui coleg şi mai mult de câştigarea unui capital de imagine. Mi s-a cerut de către mulţi colegi să postez ceva dur împotriva doamnei ministru. Am scris pe pagina ministrului un comentariu în care îi sugeram schimbarea legislaţiei, asta pentru că stă în puterea dumneai să facă asta. Nu am făcut asta în legătură directă cu ce s-a întâmplat cu colegul de la TF deoarece îmi place să rămân raţional şi cerebral. Acel caz, în care un tâmpit a omorât un poliţist din senin, pe la spate, pentru că aşa i-a trecut lui prin cap, nu poate fi pus pe spatele nimănui, nici măcar pe cel al ministrului de interne. Putea fi ministru de interne un absolvent de Harvard, un ministru extrem de competent. Ar fi schimbat asta cu ceva acea seară? Am fi putut avea legi ca în America. Ar fi fost altfel deznodământul? Nici asta nu cred. Dacă avea poliţistul salariul mai mare, nu l-ar fi omorât descreieratul acela? Eu consider că ce s-a întâmplat acolo este un caz izolat care nu are vreo legătură nici cu neregulile din MAI, nici cu faptul că avem un ministru care a fost secretară de şcoală generală, nici cu faptul că nu avem salariile foarte mari.

Se întâmplă uneori, ca din lipsă de personal, să lucrez singur în vreun post fix, dar în general lucrez cu încă un coleg. Cu toate astea, sunt momente în care sunt singur, că doar nu sunt siamez cu colegul meu. Deci e posibil să fiu planificat cu încă cinci colegi de serviciu şi să fiu surprins de vreun cretin care are ca ţel în viaţă uciderea unui poliţist. E posibil să opresc un şofer care nu poartă centura, iar el să fie vreun urmărit general care crede că îl opresc pentru a-l duce unde îi e locul, iar când mă duc la el la geam să îmi tragă un glonţ în cap. Ştiu, sună a film, dar nu e o variantă imposibilă. Acestea sunt riscuri pe care ni le-am asumat atunci când am ales să devenim poliţişti, deşi puteam opta pentru a deveni cofetari, brutari etc. Cam aşa văd eu situaţia asta şi cam de-asta am ales să nu „dau” în ministrul de interne, folosindu-mă în mod abject de o tragedie de pe urma căreia o familie întreagă suferă.

Iar dumneavoastră, doamna ministru Carmen Dan, deşi aţi spus că nu aveţi timp să citiţi ce postează Godină pe Facebook, sper să începeţi să faceţi pentru poliţişti ceva mai mult decât a adresa mulţumiri când ne facem treaba şi condoleanţe când unul dintre noi piere, pentru că am impresia că doar asta faceţi de când sunteţi ministru.

Rămân la părerea că Statutul Poliţistului trebuie schimbat, că avem nevoie de legi care să ne protejeze mai mult şi că puteţi schimba asta. Că aveţi nevoie de timp pentru asta şi că nu puteţi face asta peste noapte, aşa cum aţi declarat, nu o cred, mai ales că ştiu că aţi semnat o OUG chiar peste noapte, sau seară. Era chiar o OUG care proteja. Doar că îi proteja pe infractori, nu pe cei de partea legii.”Comentarii
Inchide