Care sunt cele mai populare combinații de litere pentru numerele de înmatriculare românești

Autor: Marius Vișan 19 mai 2021 Știri auto
Care sunt cele mai populare combinații de litere pentru numerele de înmatriculare românești

Există o categorie de români care preferă numerele de înmatriculare preferențiale.

Alocarea numărului de înmatriculare a mașinii este un proces coordonat de către DRPCIV. Aici se depune dosarul de înmatriculare și tot aici se solicită numărul de înmatriculare a vehiculului. Acesta poate fi număr la rând sau număr personalizat, adică preferențial.

Atracția bucureștenilor pentru combinațiile de litere ieșite din comun s-a intensificat din anul 2009, atunci când Bucureștiul a trecut la plăcuțele de înmatriculare formate din trei cifre. Motivul a fost că erau aproape epuizate combinațiile cu două cifre.

La ghișeul DRPCIV imaginația șoferilor nu are limite

Deși pentru mulți proprietari de mașini combinația de litere de pe plăcuța de înmatriculare are prea puțină importanță, există și oameni care ar face orice ca să aibă la număr literele XXX, HEL, IAD, RAY sau GOD. Conform DRPCIV, acestea sunt printre cele mai dorite.

Pe de altă parte, cele mai refuzate combinații de litere sunt BOT, BOU, BOY, GAI, JAF, WCC, JEG. Tocmai de aceea ele au fost blocat de către Direcția Regim Permise.

Cei care au în gând o anumită combinație de litere pot verifica online disponibilitatea numărului de înmatriculare preferențial. În acest moment, un număr preferențial costă 45 lei. 30 lei costă păstrare combinației numărului de înmatriculare înainte de înstrăinarea vehiculului.

Numerele de înmatriculare ca formă de protest

Apropo de numerele de înmatriculare care ies în evidență, este celebru cazul bucureșteanului care și-a înmatriculat mașina în Suedia cu un mesaj anti-PSD. El s-a ales atunci cu dosar penal. S-a întâmplat în anul 2018. Bărbatul a gândit înmatricularea mașinii ca pe un protest, Poliția însă l-a interpretat ca pe o insultă.

Fascinația românilor pentru numerele de înmatriculare ”speciale” își are originile în perioada comunistă

În România comunistă anumite plăcuțe de înmatriculare, cum ar fi cele care încep cu 1-B, erau eliberate numai liderilor comuniști de rang înalt și protejaților lor. Mulți dintre ei și-au schimbat plăcuțele de înmatriculare în săptămânile următoare Revoluției Române din 1089, tocmai pentru a avea prioritate printre celelalte mașini.

Citește și Cel mai tare număr de înmatriculare pentru un IT-ist – FOTO

 

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock.com


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide