„Condusă de o bătrânică până la piață”: ce înseamnă asta la o mașină second hand

Autor: George Cristea 11 mai 2021 Știri auto

Cu toții am întâlnit cel puțin un anunț auto în care se spune că mașina este ca nouă, „condusă de o bătrânică până la piață”. Mesajul a devenit aproape un standard pentru chilipirurile de pe site-urile de anunțuri, dar și pentru numeroase țepe date de samsari. Iată ce înseamnă acest mesaj în cazul unei mașini second hand.

Intră în Galeria FOTO

Expresia din titlu a devenit atât de uzată pe site-urile de anunțuri auto, încât astăzi este folosită mai mult în glumă, tocmai pentru a vorbi de mașini aflate în situația opusă. Mașini sport aflate la apusul vieții, cu sute de mii de kilometri la bord și tot atâția dați înapoi, sunt descrise, în zeflemea, cu expresia „condusă de o bătrânică până la piață”.

Luând în calcul sensul strict al expresiei, acesta ar putea însemna aproape orice, nefiind în niciun caz o indicație a stării tehnice a unei mașini. Sigur, putem presupune că o bătrânică nu o va alerga sute de mii de kilometri pe autostradă și nici nu va participa la curse de mașini.

Pe de altă parte, ne putem imagina și cum bătrânica va avea dificultăți în a folosi corect ambreiajul (în cazul în care este o cutie de viteze manuală), sau cum va ieși din parcare „agățând” frecvent alte mașini – atenția nu mai este la nivelul din tinerețe. O întreținere corectă, cu revizii la intervale de manual? Suntem siguri că ăsta este ultimul lucru pe agenda unei persoane în vârstă.

Ce înseamnă o mașină „condusă de o bătrânică până la piață?

Însă nici bătrânicile nu mai sunt ce știam noi. Săptămâna trecută, o femeie în vârstă de 74 de ani a fost surprinsă de paratul radar pe E85 în timp ce conducea un Mercedes cu 162 km/h. În afara localității, e adevărat, dar tot e o viteză impresionantă. Ne imaginăm cum Mercedesul va apărea în curând pe un site de anunțuri cu mențiunea „condus de o bătrânică”. Nici măcar nu ar fi o minciună.

Prin urmare, ideea de bază este una clară: expresia din titlu nu prea mai are vreo semnificație în ziua de azi, în afară de cea peiorativă. Bătrânicile obișnuite au obiceiul să parcheze mașina în interiorul supermarketurilor (pentru protecție suplimentară, ne imaginăm), asta când nu dau etilotestul polițiștilor peste cap.

De aceea, este o idee bună să nu cumperi o mașină second hand înainte de a o verifica pe un site de specialitate, așa cum este CarVertical. Indiferent cine a condus (sau se povestește că ar fi condus) mașina respectivă, vei afla dacă a făcut-o responsabil și dacă vânzătorul are sau nu ceva de ascuns. În plus este extrem de simplu – e suficient să introduci seria de caroserie în caseta albastră de pe această pagină.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide