Cu cât se vinde un permis de conducere pe piața neagră – versiunea oficială

Autor: George Cristea 08 iul. 2020 Știri auto

Poate părea greu de crezut, dar nu toți șoferii obțin permisul de conducere în urma unei școli auto și al trecerii examenului de permis. Pentru unii, banii rezolvă aceste două etape altfel obligatorii conform legislații. Iată cu cât se vinde un permis de conducere pe piața neagră.

Intră în Galeria FOTO

Fie că nu au dreptul legal de a deține un permis de conducere, fie că nu îndeplinesc condițiile legale – medicale, psihice sau intelectuale – pentru a putea susține examenul pentru obținerea permisului de conducere, există întotdeauna doritori pentru obținerea frauduloasă a unui permis de conducere. Aceștia sunt dispuși să plătească sume semnificative pentru a intra în posesia mult-doritului card din plastic roz.

Începând cu a doua jumătate a anului 2019 şi până în prezent, s-a constituit, pe raza județelor Dâmbovița, Ilfov și a municipiului București, un grup infracțional organizat constituit inițial din 9 membri (cetățeni români și străini), la care ulterior au aderat și alți cetățeni români, grupul fiind profilat pe săvâşirea unor infracţiuni din sfera criminalităţii informatice, precum și infracțiuni de fals și de corupție.

Scopul grupului l-a reprezentat obținerea de venituri ilicite prin înlesnirea obţinerii contra-cost și în mod fraudulos a unor permise de conducere pentru mai mulţi cetăţeni români care nu posedau competenţele necesare obţinerii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România.

Cum se obținea un permis de conducere fals de pe piața neagră

Persoanele interesate de obținerea unor permise de conducere puneau la dispoziția membrilor grupării datele personale, o fotografie și un specimen de semnătură, care erau transmise în străinătate pentru întocmirea permiselor. Ulterior, documentele întocmite fraudulos erau expediate în România, iar cetățenii români care intrau în posesia acestora se prezentau la serviciile de profil pentru preschimbarea permiselor de conducere străine cu permise de românești. Suma totală achitată de un beneficiar al unui astfel de permis se ridica la aproximativ 3.000 euro.

Prețul este unul semnificativ mai mare decât în cazul permiselor false care se pot obține ilegal în țările din jurul României. În Republica Moldova, spre exemplu, se poate obține un permis de conducere fals cu numai 400 de euro.

Până în prezent au fost identificați peste 50 cetățeni români care fie au obținut permise românești, fie au depus documentele la autoritățile competente pentru preschimbarea permiselor prin acest mod ilicit, o parte dintre aceștia fiind deja semnalați cu diferite încălcări ale normelor la regimul circulației rutiere. În urmă cu numai două luni, un șofer cu permis fals a fost implicat într-un accident bizar în județul Galați.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în dimineața zilei de miercuri au fost efectuate 61 de percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județelor Prahova, Dâmbovița, Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Botoșani, Dolj și Constanța, pentru destructurarea acestui grup infracțional organizat. Nu mai puțin de 79 de persoane vor fi audiate la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide