Cum arăta primul autobuz cu motor termic, construit acum 125 de ani?

Autor: ProMotor 24 mart. 2020 Știri auto

Primul autobuz cu motor termic a fost livrat în urmă cu 125 de ani de către Benz & Cie. și era menit să unească orașe din Germania. Era și cel mai mare vehicul construit de companie.

GALERIE FOTO

Autobuzul, o creație a lui Carl Benz, cel care construise și primul automobil cu motor pe combustie în 1886, avea opt locuri, inclusiv șoferul, iar spațiul nu permitea pasagerilor să călătorească și în picioare. Daimler construiește acum autobuze care au o capacitate de până la 191 de pasageri (Mercedes-Benz CapaCity L).

Autobuzul livrat companiei Netphener Omnibus-Gesellschaft mbH din regiunea Siegerland, era pus în mișcare de un motor cu u singur cilindru și cu o capaciatate de 2,9 litri, care dezvolta doar 5 cai putere.

Vehiculul era dotat cu roți de rezervă de mari dimensiuni pentru puntea din față, dar și cu un clopoțel pe post de claxon.

Autobuzul a fost livrat la 12 martie 1895 și a plecat pe traseu 6 zile mai târziu, acela fiind un moment de referință în istoria transporturilor de pasageri. Era momentul în care domeniul își lua adio de la autobuzele trase de cai și saluta apariția celor cu motoare pe combustie.

La ora actuală, industria se îndreaptă către propulsia hibridă și electrică.

Primele autobuze cu motoare termice sunt expuse astăzi la Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart, Germania, alături de alte autobuze de legendă din istoria producătorului german.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide