Cum poți să devii un șofer mai bun? Cele 7 detalii care te ajută să conduci mai bine mașina iarna

Autor: Radu Țuțulan 24 dec. 2023 Știri auto
Cum poți să devii un șofer mai bun? Cele 7 detalii care te ajută să conduci mai bine mașina iarna

Sezonul rece aduce foarte multe provocări pentru conducătorii auto, așa că avem 7 sfaturi pentru a conduce bine o mașină iarna, astfel poți deveni un șofer mai bun.

Unii consideră că sunt șoferi foarte buni pentru că au o mașină puternică și circulă cu viteză mare. Sau pentru că accelerează foarte repede și fac manevre la limită.

În realitate, sezonul rece se poate dovedi un examen greu de trecut pentru aceștia. Fiindcă un șofer cu adevărat bun se va remarca prin modul în care conduce în condiții dificile.

Astfel, mai jos am alcătuit o listă cu 7 detalii care te ajută să conduci mai bine mașina iarna.

Ține cont de condițiile meteo

Un șofer bun va ține cont întotdeauna de condițiile meteo. Așa că, înainte de a ne urca la volan, este important să știm cum va fi vremea.

Cu toate că prognozele nu sunt mereu exacte, viscolul și căderile abundente de zăpadă sunt mereu anticipate și anunțate. Așa că, mai ales când plecăm la drum lung, e bine să știm care e prognoza meteo pe traseu și la destinație.

Pentru că, în funcție de asta, putem, de exemplu, să alegem alt traseu. Sau altă perioadă în care să plecăm.

Mașina este pregătită de drum

Că să fim pregătiți, trebuie să avem în mașină toate accesoriile care ne pot ajută în situații grele. Ceea ce înseamnă:

  • roata de rezervă, cric și cheie
  • kit de siguranță
  • șufă de tractare
  • o sticlă de 5L cu apă.

Iar o vizită la un service autorizat poate fi cel mai bun lucru pentru a descoperi defecțiunile mecanice.

În plus, iarna e vital să avem cauciucuri de iarnă, iar dacă mergem în zonă montană să fie pregătite în portbagaj și un set de lanțuri antiderapante, sare sau nisip.

Șoferul este apt de drum

Nu te ambiționa să conduci tu, chiar dacă ești cel mai experimentat șofer.

Ia în calcul cât de obosit ești și cât de pregătit pentru a face față drumului care urmează.

Un șofer bun va ști întotdeauna când să se oprească, dacă e obosit. Și când să cedeze locul la volan celui care e mai odihnit.

Experiența de conducere

Nimeni nu se naște „șofer bun”, ci devine odată cu acumularea experienței de conducere.

Iar această experiență este și mai importantă în sezonul rece. Iarna este bine să conduci prudent și cu o viteză care să permită oprirea în condiții de siguranță în caz de urgență.

Iar păstrarea distanței față de celelalte mașini este, de asemenea, importantă. Pentru că astfel poți evita sau frâna dacă apare un obstacol.

Frâna de motor

Pe drum alunecos, este vital să folosim frâna de motor. Ceea ce un șofer cu experiență va face foarte ușor, dar nu și unul care nu a condus prea mult în astfel de condiții.

Practic, frâna de motor înseamnă să controlezi mașina doar din accelerație. Iar frânarea să fie realizată prin ridicarea piciorului de pe accelerație și trecerea succesivă într-o treaptă inferioară. Astfel, se pot evit situațiile în care mașina derapează.

Capacitatea de a ieși din situații dificile

Pe drum poți întâlni tot felul de situații dificile. Astfel că, un șofer bun e acela care poate să anticipeze o astfel de problemă și să o evite. Sau cel care, atunci când nu poate evita o problemă, o rezolvă folosind ceea ce are.

De exemplu:

    • dacă mașina se blochează în zăpadă, puteți să folosiți covorașele de cauciuc din interiorul mașinii, punându-le cu față aspră în jos
    • dacă e viscol și întâlniți o mașină de mare tonaj în față, nu o depășiți, ci continuați drumul în spatele acesteia
    • în cazul unui accident, nu ieșiți imediat afară din mașină ci asigurați-vă că toate mașinile din față și spate s-au oprit și aveți timp să ieșiți pentru a ajunge într-un loc sigur
    • în cazul unui accident sau dacă drumul e blocat, porniți avariile
    • când ninge, puteți aprinde lampa de ceață.

Cum poți să devii un șofer mai bun?

Un șofer foarte bun evită situațiile periculoase și ajunge întotdeauna fără probleme la destinație.

De asemenea, conduce cu viteza care îi permite să controleze mașina, să evite o situație neprevăzută și să oprească în condiții de siguranță.

Astfel, poți să devii un șofer mai bun dacă ții cont în primul rând de regulile de siguranță. Și, desigur, de regulile de circulație și de sfaturile polițiștilor.

Dar, nu în ultimul rând, cu cât vei conduce mai mulți kilometri, cu atât vei acumula mai multă experiență. Astfel, vei putea lua deciziile mai bune și vei fi mai pregătit pentru drumurile dificile.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide