Cum poți scăpa doar cu un avertisment? În ce situații polițiștii închid ochii și nu te amendează

Autor: Radu Țuțulan 14 nov. 2023 Știri auto

Legislația rutieră dă posibilitatea polițiștilor ca, în anumite situații, să nu amendeze șoferii care încalcă regulile de circulație. Dar cum poți scăpa doar cu un avertisment?

În primul rând, e important ca șoferii să știe că avertismentul este doar o opțiune. Polițistul care constată comiterea unei abateri rutiere nu e obligat nici să amendeze, nici să avertizeze șoferul.

Practic, este la alegerea reprezentatului legii dacă aplică o sancțiune mai drastică sau mai ușoară. Dar asta poate depinde și de fapta comisă de șofer și de comportamentul și atitudinea acestuia.

În ce situații polițiștii închid ochii și nu te amendează

În cazul în care ofițerii de poliție constată abateri minore, în general, nu aplică amendă contravențională.

De exemplu, dacă un bec de la mașină este ars, iar conducătorul auto îl schimbă pe loc, va scăpa probabil nesancționat.

Sau dacă nu ai parcat regulamentar, dar ai rămas la mașină și o muți când îți este atrasă atenția, de asemenea, este foarte posibil să nu primești amendă.

Dar nu e obligatoriu, pentru că în oricare dintre situațiile de mai sus, autoritățile au dreptul să te amendeze. De aceea, contează foarte mult și atitudinea pe care o ai față de polițiști.

Cum poți scăpa doar cu un avertisment?

Sunt destul de multe abateri rutiere care pot fi sancționate doar cu avertisment. Dar, condiția e ca aceste încălcări ale legii să nu pună în pericol siguranța circulației.

Avertismentul se aplică în cazul în care prin încălcarea normei rutiere nu se pune în pericol siguranța circulației”, se precizează în Art. 95 (3) din legea 195/2002.

Dar, în cazul în care un șofer a comis mai multe abateri contravenționale, simultan, mai mult ca sigur va fi amendat. De exemplu, dacă a fost oprit pentru că nu a semnalizat la schimbarea direcției de mers și nici nu purta centura de siguranță, mai mult ca sigur nu va scăpa doar cu un avertisment.

În practică, pentru astfel de situații, polițiștii aplică amenda doar pentru una dintre abateri. Însă, la fel de bine șoferul poate fi amendat pentru ambele încălcări ale Codului Rutier. Totul depinde de cum apreciază reprezentatul statului situația.

De aceea, este de recomandat ca atitudinea față de polițiști să fie una civilizată și corectă. Așa cum a spus și Marian Godină, într-o postare pe Facebook, sunt mai mari șanse de a scăpa cu avertisment dacă îți recunoști greșeala și îți asumi vina, decât dacă încerci să intimidezi polițistul sau ai o atitudine neprincipială față de acesta.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide