Cum să prelungeşti durata de viaţă a anvelopelor

Autor: ProMotor 15 nov. 2018 Știri auto
Cum să prelungeşti durata de viaţă a anvelopelor

Locul unde depozităm anvelopele de vară este foarte important. Potrivit experţilor, temperatura de depozitare corectă este cel mai important factor. Astfel, durata de viaţă a unei anvelope se poate prelungi  şi prin protejarea împotriva umidităţii, substanţelor chimice şi radiaţiilor UV. Un hotel de anvelope este cea mai bună alegere.

Unde ar trebui depozitate anvelopele de vară? În garaj, la subsol, pe balcon sau afară? Martin Dražík, manager de produs pentru Nokian Tyres Central Europe, este de părere că temperatura de depozitare este cel mai important factor.

„Locul ideal pentru depozitarea anvelopelor este un spaţiu răcoros, cu temperatura sub 15ºC, în care anvelopele rămân uscate. Sunt de preferat spaţiile întunecate protejate de lumina soarelui, deoarece radiaţiile UV vor reduce durabilitatea anvelopei”, adaugă Dražík.

Hotelurile de anvelope rezolvă problema de depozitare

O soluţie din ce în ce mai frecventă este depozitarea anvelopelor într-un hotel de anvelope, deoarece acest lucru permite spaţiului de stocare să aibă şi alte utilizări.

„Depozitarea anvelopelor în condiţii corecte va prelungi durata lor de viaţă.”, subliniază Dražík.

O anvelopă bine întreţinută, de înaltă calitate, va dura până la şase ani. Anvelopele fabricate acum mai bine de zece ani nu ar mai trebui să fie folosite.

Data fabricaţiei (DOT) este un număr de patru cifre marcat pe anvelopă: primele două cifre indică săptămâna de fabricaţie, iar ultimele două indică anul.

Un loc de depozitare necorespunzător poate deteriora anvelopele într-un singur anotimp, fără a mai putea fi reparate.

Spălarea anvelopelor cu jet puternic de apă le poate deteriora

Recomandările de depozitare pentru anvelopele de iarnă şi de vară sunt similare. Înainte de a vă depozita anvelopele, este bine să le spălaţi şi să le clătiţi cu grijă. Îndepărtaţi pietrele mai mari din caneluri şi verificaţi dacă suprafaţa de rulare şi pereţii laterali prezintă fisuri sau umflături anormale.

„Când spălaţi anvelopele, ţineţi jetul de apă departe de anvelopă, deoarece este posibil să desfaceţi cauciucul de materialul de sub el. Acest lucru poate cauza ruperea anvelopei odată ce este utilizată din nou”, spune Martin Dražík.

Înainte de a depozita anvelopele, asiguraţi-vă că acestea sunt complet uscate. Anvelopele nu trebuie să intre în contact cu uleiuri, solvenţi sau alte substanţe chimice de la locul de depozitare. Dacă este necesar, puteţi achiziţiona saci pentru protecţie.

Anvelopele nu trebuie să se afle sub încărcături şi tensiune; cu alte cuvinte, nu ar trebui să stivuiţi alte lucruri peste anvelope.

„Când aşezam anvelopele una peste alta, presiunea poate fi ridicată uşor înainte de depozitare, deoarece anvelopa de dedesubt suportă o încărcătură destul de grea.”, spune Dražík.

Sfaturi pentru depozitarea anvelopelor

• Verificaţi vechimea anvelopelor şi achiziţionaţi altele noi cel mai târziu la fiecare 6-10 ani
• Verificaţi starea suprafeţei de rulare şi îndepărtaţi pietrele mai mari din caneluri
• Spălaţi anvelopele şi lăsaţi-le să se usuce complet înainte de depozitare
• Păstraţi anvelopele într-un loc răcoros şi uscat
• Protejaţi anvelopele împotriva luminii solare şi a substanţelor chimice


Sfaturile au fost oferite de Martin Dražík, manager de produs, Nokian Tyres Central Europe.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide