Cum se pornește corect mașina iarna. Cât trebuie să ții contactul pus înainte de a porni motorul

Autor: Radu Țuțulan 17 dec. 2023 Știri auto
Cum se pornește corect mașina iarna. Cât trebuie să ții contactul pus înainte de a porni motorul

Iarna este un sezon destul de problematic pentru șoferi, care trebuie să fie atenți inclusiv la modul în care pornesc mașina. Iată cât trebuie să ții contactul pus înainte de a porni motorul.

Conducătorii auto trebuie să acorde, iarna, o atenție mai mare procesului de pornire a mașinii. Și chiar dacă tendința este, poate, să pornească motorul cât mai repede, ca să se încălzească, acest lucru nu e deloc indicat.

Din contră, specialiștii recomandă ca, în sezonul rece, să pornirea să se facă mai lent decât vara.

Cum se pornește corect mașina diesel iarna

Când pornești un motor diesel iarna, trebuie să știi că va avea nevoie de cel puțin 3-5 secunde înainte de a demara.

Asta înseamnă că e indicat să menții contactul pus măcar 5 secunde înainte de a porni mașina. Însă, uneori e posibil să fie nevoie de mai mult.

Ca principiu, motorul este gata de pornire în momentul în care se sting martorii din bord. Motorul diesel folosește un amestec de motorină și aer, care, prin compresie, se aprinde.

Când pistonul din camera de ardere împinge amestecul în sus, presiunea duce la creșterea temperaturii până la punctul în care are loc aprinderea. Explozia împinge apoi pistonul în jos.

Practic, motoarele diesel au nevoie de compresie pentru a genera aprinderea combustibilului.

De aceea, este indicat ca la mașinile pe motorină, când motorul e rece, contactul să fie ținut suficient de mult timp pentru ca sistemul să poată porni bujiile incandescente. Temperatura acestora trebuie să ajungă la peste 800 de grade Celsius.

Cum trebuie pornit motorul pe benzină iarna

Și la motoarele pe benzină este indicat să așteptați câteva secunde, după ce ați pus contactul.

În general, acestea pot fi pornite după 2-3 secunde. Dar, de asemenea, important este să țineți cont de martorii de bord.

Când aceștia se sting, mașina poate fi pornită în siguranță. Cât timp contactul e pus, pompa de benzină trimite carburantul în motor iar bujiile se încing.

Pentru că motorul pe benzină funcționează pe bază de scânteie, care aprinde amestecul benzină-aer, temperaturile scăzute nu afectează foarte mult pornirea motorului.

Cât trebuie să ții contactul pus înainte de a porni motorul

Mecanicii recomandă în special șoferilor care conduc mașini diesel ca, în sezonul rece, să pună contactul de cel puțin două ori înainte de a porni mașina.

Astfel, punem prima dată contactul 5-10 secunde, apoi luăm contactul (fără a încerca pornirea motorului). Punem a 2-a oară contactul și ăl ținem tot 5-10 secunde, după care pornim mașina.

Mai multe aprinderi succesive duc la o încălzire mai bună a camerei, iar motorul ar trebui să pornească la prima cheie.

Această operațiune nu este neapărat necesară în cazul mașinilor cu motor pe benzină. Dar, pentru a fi siguri că acest motor e pregătit de pornire, puteți ține contactul 6-10 secunde înainte de a declanșa aprinderea.

După ce mașina a pornit, este recomandat să stea câteva minute la ralanti. Astfel, uleiul își poate recăpăta vâscozitatea pentru a unge normal componentele metalice din interiorul motorului.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide