Cum transporți un animal de companie cu mașina. Cușca și centura de siguranță sunt obligatorii?

Autor: Radu Țuțulan 12 apr. 2024 Știri auto

Legea din România stabilește anumite reguli care trebuie respectate de toți șoferii atunci când transportă un animal de companie cu mașina. De exemplu, cușca și centura de siguranță sunt obligatorii în aceste cazuri?

Foarte mulți români au un animal de companie. Fie că e vorba de o pisicuță, fie de un cățel, acestea fac parte din familie.

Dar cum este legal să le transportăm atunci când luăm animalele de companie cu noi în vacanță sau le ducem la veterinar?

Cum transporți un animal de companie cu mașina

Codul Rutier stabilește că nu poți transporta animale în mașină decât în anumite condiții. Iar cei care nu respectă aceste reguli, riscă să primească o sancțiune drastică.

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni […] transportul copiilor mai mici de 12 ani sau al animalelor pe locurile din față ale vehiculelor”, precizează articolul 102, Alin. 1(27), din Codul Rutier.

Așadar, cei care transportă animale sau copii cu vârsta sub 12 ani pe locurile din față, riscă să primească o sancțiune cuprinsă între 9 și 20 de puncte de amendă. Ceea ce înseamnă aplicarea unei amenzi maxime de 3.300 de lei.

Legea are scopul de a-i menține pe șoferi concentrați la drum. Pentru că, în mers, animăluțul de companie se poate agita, se poate speria. Și poate chiar să sară pe volan sau la pedale.

De aceea, se recomandă ținerea acestuia într-o cușcă sau ham special pentru mașină.

Cușca și centura de siguranță sunt obligatorii?

Pentru a transporta legal un animal de companie cu mașina, acesta trebuie ținut pe bancheta din spate.

Cușca și centura de siguranță nu sunt obligatorii, dar sunt cele mai bune metode de a proteja câinele sau pisica în cazul unui accident.

Cea mai simplă și sigură variantă este cușca. Nu va fi prea comod pentru cățeluș sau pisicuță, dar e cel mai simplu mod de transport.

Aceasta poate fi prinsă cu centurile de siguranță. Sau, dacă e de mici dimensiuni, poate fi pusă jos, în spatele scaunului șoferului. Prețul acestora pornește de la aproximativ 60 de lei, dar poate ajunge la peste 3.000 de lei.

Mai există varianta unui scaun auto pentru animale de companie. Este similar cu cel pentru copii, numai că e un fel de coș.

Se prinde, de asemenea, cu centurile de siguranță. Și, în interior, are o serie de centuri speciale pentru cățel sau pisică. Iar prețul pornește de la aproximativ 130 de lei.

Nu în ultimul rând, mai e disponibil un ham auto pentru căței sau pisici. Acesta este un fel de zgardă, care se prinde de gâtul și pieptul patrupedului și apoi se leagă de centura de siguranță.

Animăluțul va fi astfel ținut într-un punct fix, iar în caz de accident, va rămâne prins de bancheta din spate. Prețul acestor hamuri pornește de la aproximativ 30 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide