Dacia a atins pragul de 10.000.000 de mașini produse. Care a fost modelul aniversar?

Autor: Mihai Morcovescu 23 apr. 2022 Știri auto

Oficialii Dacia au anunțat că la fabrica de la Mioveni a fost produs automobilul cu numărul 10.000.000. Mașina aniversară este un Duster SL Extreme, iar aceasta va fi adăugată colecției de modele istorice a producătorului autohton.

Care este mașina cu numărul zece milioane?

Primul autoturism care a ieșit de pe linia de asamblare a uzinei de la Mioveni a fost un exemplar 1100 în august 1968. În 1969 a intrat în producţie modelul 1300, care a fost construit după licența Renault 12.

Modelul a fost produs timp de 35 de ani, dând naștere unei întregi game de vehicule (break, sport, utilitare). În 1995 a fost lansată o nouă generație de modele, sub numele Dacia Nova. Aceasta a fost proiectată și dezvoltată integral în România.

Mașina cu numărul 1.000.000 a părăsit linia de montaj în anul 1985. Pragul de două milioane de vehicule produse în uzina Dacia a fost atins în anul 1998. În 2014, constructorul român aflat deja sub umbrela Grupului Renault producea mașina cu numărul cinci milioane. Automobilul care a ieşit de pe linia de fabricaţie a fost un model Duster.

La începutul acestui an, în data de 18 ianuarie, Dacia anunța că a fost atinsă borna de șapte milioane de automobile produse. Coincidență sau nu, acel model a fost tot un Duster, în versiunea SL Extreme.

Acum, producătorul român anunță ieșirea de pe linia de producție a mașinii cu numărul 10.000.000. Și de această dată este vorba tot despre un exemplar Duster, și tot unul în versiunea SL Extreme vopsit în culoarea Gri Urban. Acesta a fost produs la Mioveni în data de 20 aprilie. Conform reprezentanților Dacia, acesta va intra în colecția de modele istorice ale companiei.

Scurt istoric Dacia

Preluarea mărcii românești de către Grupul Renault în anul 1999 a deschis un nou capitol în istoria Dacia. Primul model lansat sub tutela brandului francez a fost Logan, în 2004. Începând cu anul următor, producția noii Dacia Logan a debutat în prima uzină din afara României, și anume SOMACA din Casablanca (Maroc).

În cei 54 de ani care au trecut de la fabricarea primului model Dacia, în cele cinci uzine s-au succedat șase game de modele. Produs la Mioveni, Tanger şi Casablanca, modelul Sandero, inclusiv versiunea Stepway, este cel mai mare succes de piață. Din 2017 este cel mai vândut vehicul în Europa în rândul clienților particulari. La rândul său, Dacia Duster, care este fabricat exclusiv la Mioveni, este cel mai bine vândut SUV din Europa către aceeași categorie de clienți.

În prezent, marca Dacia este prezentă în 44 de țări de pe patru continente. Principalele pieţe europene sunt Franţa, Germania şi Italia.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Dacia


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide