De ce “moare” motorul? Greșeli pe care le fac toți șoferii, indiferent de câtă experiență au

Autor: Promotor 15 mart. 2021 Știri auto

Ești la semafor și vrei să pleci repede de pe loc, dar “moare” motorul. Din spatele tău, izbucnește un concert de claxoane. Cum s-a ajuns aici? De ce “moare” motorul. Acestea sunt greșeli pe care le fac toți șoferii, indiferent de câtă experiență au.

GALERIE FOTO

Chiar și cei mai experimentați șoferi, care au condus de când se știu o mașină cu transmisie manuală, pot să greșească. Dar care sunt greșelile majore și de ce “moare” motorul?

  • Ridici piciorul de pe ambreiaj, deși ești într-o treaptă de viteză. Ajungi la semafor fără să-ți dai seama că nu ai retrogradat și că încă ai schimbătorul într-o treaptă de viteză. Mașina încetinește până când se oprește pe loc, apoi zvâcnește. S-a oprit motorul.
  • Ești în treapta a doua, ești nevoit să reduci viteza pentru că ai coloană de mașini în fața ta. Coloana se pune în mișcare și vrei să-ți reiei deplasarea, dar nu mai ai viteză necesară pentru treapta a doua. Aici lucrurile s-ar rezolva daca ai reveni în treapta întâi.
  • Ridici piciorul prea repede de pe ambreiaj când pleci de pe loc și nu turezi suficient motorul. Este cea mai comună greșeală pe care o fac șoferii care conduc o mașină cu transmisie manuală.
  • Ai uitat să decuplezi frâna de staționare. Motorul “moare”, este firesc. Nu uita, la plecarea de pe loc, să lași în jos frâna de mână sau să apeși pe butonul care o decuplează.
  • Ești în rampă și vrei să pleci de pe loc ca și cum ai fi pe o suprafață plană. Trebuie să ai grijă să dai încet drumul la ambreiaj și să apeși accelerația mai hotărât. Altfel… “moare” motorul.

Ce faci când “moare” motorul în trafic?

Cu siguranță ți s-a întâmplat și la școala de șoferi, cu instructorul în mașină. Dar acum ești singur, așa că trebuie să te descurci.

În primul rând, nu te panica. I se poate întâmpla chiar și celui mai experimentat șofer. O simplă apăsare pe butonul “Start” sau rotirea cheii în contact va reporni motorul. Apeși ambreiajul, cuplezi treapta întâi, apeși accelerația.

Când repornești motorul și vrei să pleci de pe loc, nu uita să te asiguri. S-ar putea ca unii șoferi să încerce să te ocolească, deci sunt șanse mari să ai mașini în jurul tău.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide