De ce nu se pot aplica amenzi celor care circulă cu trotineta electrică

Autor: ProMotor acum 11 luni Știri

În ciuda publicării noilor reguli privind circulația trotinetelor electrice, polițiștii nu pot încă aplica amenzi  celor care circulă cu trotineta. Pentru a se putea aplica, trebuie să treacă 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial și, în același timp, guvernanții trebuie să adopte norme de punere în aplicare. Astfel, cei care nu respectă regulile vor putea fi sancționați, cel mai devreme, în 11 martie 2020.

Sancțiunile pentru conducerea pe drumurile publice a trotinetelor electrice vor putea fi aplicate fie de la 11 martie, fie de la o dată ulterioară, în cazul în care până pe 11 martie nu vor fi adoptate normele de punere în aplicare. Utilizatorii de trotionete electrice vor putea fi sancționați fie pentru nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice, fie pentru nerespectarea normelor privind dotarea trotinetelor electrice.

În primul caz, valoarea amenzilor poate fi între 580 de lei și 725 de lei, în timp ce pentru nerespectarea normelor privind dotarea trotinetelor amenzile sunt între 870 de lei și 1.160 de lei. În aceeași clasă de sancțiuni intră și sancțiunea pentru conducerea trotinetelor electrice pe sectoarele de drum interzise. În această categorie intră, spre exemplu, trotuarele care nu dispun de pistă de biciclete și trotinete și porțiunile de drum unde viteza maximă admisă este mai mare de 509 km/h.

Potrivit OUG 13/2020, numai persoanele care au cel puțin 14 ani împliniți pot circula cu trotinete electrice. De asemenea, cei care au până la 16 ani împliniți sunt obligați să poarte cască de protecție. Potrivit aceleiași ordonanțe, trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu lumini corespunzătoare în cazul circulației pe timp de noapte, inclusiv dispozitive reflectorizant-fluorescente. De asemenea, pe timp de noapte, conducătorii lor trebuie să poarte veste reflectorizante.

Conform Ordonanței de Urgență, trotineta electrică este un „vehicul utilizat pentru transportul unei singure persoane, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h și care este echipat cu un motor electric.” Prin urmare, nu este permisă transportarea unei a doua persoane pe trotinetă.Comentarii
Inchide