De ce scade nivelul la uleiul de motor? Primele semne care indică o problemă gravă

Autor: Radu Țuțulan 17 oct. 2023 Știri auto

Dacă observăm că scade nivelul la uleiul de motor, nu trebuie să ne îngrijorăm, pentru că uneori este ceva normal. Dar sunt câteva semne care indică o problemă gravă.

La motoarele vechi sau care au rulat mulți kilometri, este normal să consume puțin ulei. De aceea, trebuie verificat constant acest fluid și completat atunci când e cazul.

Dar sunt câteva situații în care, dacă observăm că scade nivelul uleiului de motor, ar trebui să ne îngrijorăm.

Primele semne care indică o problemă gravă

Uleiul de motor ar trebui înlocuit la fiecare 10.000 – 15.000 de kilometri sau o dată pe an. Iar în acest interval de timp ar trebui ca nivelul acestuia să rămână constant.

Din păcate, uneori pot să apară scurgerile de ulei, din cauza unor garnituri care s-au uzat. De exemplu, garniturile supapelor, de chiulasa sau cele de ulei se deteriorează în timp. Deci, dacă observați pete de ulei sub mașină sau pe blocul motor, atunci e foarte probabil să aveți o problemă de etanșare.

Alt semn care indică o problemă gravă este fumul și mirosul de ulei ars. Uneori, când un segment de piston se uzează sau un inel de piston se defectează, lubrifiantul pătrunde în camera de combustie. Astfel, acesta ajunge să fie ars, împreună cu benzina sau motorina. Vă puteți da seama de asta în momentul în care mașina scoate mai mult fum decât de obicei. În general, într-o astfel de situație apare și un miros de ulei ars.

De asemenea, uneori pot să apară defecțiuni ale sistemului de lubrifiere. În general, acestea sunt semnalate de martorii de bord ai mașinii. Pompa de ulei se poate defecta sau filtrul de ulei se poate înfunda. De aceea, e indicat să verificați periodic, la service, starea componentelor sistemului de lubrifiere.

De ce scade nivel la uleiul de motor

Când observăm că scade nivelul la uleiul de motor, putem să ne gândim că este o problemă. Și atunci trebuie să analizăm semnele care pot indica o defecțiune a sistemului de lubrifiere.

Dar, de multe ori este normal ca nivelul uleiului să scadă. Motoarele mai vechi sau cele care au mulți kilometri, tind să aibă un mic consum de ulei. Din cauza uzurii diverselor componente ale motorului, precum segmentele de piston sau garniturile supapelor, apar mici scurgeri de ulei.

Astfel, o dată la câteva săptămâni, e bine să verificați nivelul uleiului de motor și, dacă e cazul, să completați.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide