De ce vor danezii să interzică trotinetele electrice în Copenhaga

Autor: George Cristea acum 5 luni Știri

Danezii vor să interzică trotinetele electrice în zona centrală a capitalei Copenhaga, începând de la 1 ianuarie 2021. Restricția se referă la trotinetele electrice închiriabile, așa cum sunt cele de la Lime.

Intră în Galeria FOTO

Motivul pentru care municipalitatea din Copenhaga a declarat război trotinetelor electrice este unul mai puțin obișnuit. Autoritățile spun că oamenii, în special cei în vârstă, au dificultăți în a ocoli pe trotuarele înguste trotinetele lăsate la întâmplare de utilizatorii neglijenți.

„Nu va mai fi posibilă închirierea sau parcarea unei trotinete electrice în cele mai multe dintre zonele cele mai aglomerate din Copenhaga începând de la 1 ianuarie”, au precizat reprezentanţii serviciului tehnic şi cei ai serviciului de mediu din cadrul Primăriei din Copenhaga într-un e-mail adresat jurnaliştilor de la AFP.

În mod concret, aceste vehicule vor fi interzise în centrul istoric al oraşului danez, unde a devenit deja imposibilă depozitarea lor, dar şi în cartierele adiacente.

De ce vor danezii să interzică trotinetele electrice. Măsura se bucură de un sprijin larg

„Din păcate, am constatat probleme majore cu trotinetele electrice (…) Este extrem de dificil pentru persoanele vârstnice să treacă atunci când trotinetele sunt lăsate prăbuşite pe străzi”, a explicat consilierul municipal Rune Dybvad pentru postul de televiziune TV2.

Dispoziţia va trebui să fie aprobată de Consiliul Municipal, dar ea se bucură deja de un sprijin larg. Trotinetele electrice sunt contestate în mai multe oraşe mari din cauza coabitării dificile dintre utilizatorii lor, pietoni şi biciclişti în spaţiile urbane cu dimensiuni mici, fapt care a determinat uneori primăriile locale să reglementeze foarte strict utilizarea acestor vehicule.

În noiembrie, Singapore a emis un decret care interzice trotinetele electrice pe trotuare, urmând exemplul Germaniei şi Franţei. La Montreal, ele nu mai sunt disponibile după eşecul unei perioade de testare, din cauza lipsei de respect manifestate de utilizatorii lor faţă de pietoni şi de ceilalţi participanţi la trafic. Și în România Codul Rutier interzice circulația trotinetelor electrice pe trotuare. Polițiștii au aplicat numeroase amenzi celor care nu respectă regulile de circulație a trotinetelor.

sursa: AgerpresComentarii
Inchide