De la ce distanță te ia Poliția cu pistolul radar? Cum poate fi „păcălit” acesta

Autor: Radu Țuțulan 17 oct. 2023 Știri auto

Mulți șoferi încearcă să-i păcălească pe polițiștii de la rutieră și frânează brusc sau se „ascund” în spatele altei mașini, fără să știe de la ce distanță îi poate lua pistolul radar.

Atât aparatele radar montate pe mașini, cât și pistoalele cu care sunt dotați ofițerii de la Poliția Rutieră sunt o teamă constantă pentru șoferi. În special pentru cei care sunt obișnuiți să încalce limitele de viteză.

Tehnologia acestor sisteme de detecție a vitezei este foarte complexă. Permite stabilirea vitezei de deplasare în mai puțin de o secundă și detectează distanța între mașini.

De la ce distanță de ia Poliția cu pistolul radar?

Poliția Rutieră are în dotare peste 100 de pistoale radar. La acestea se adaugă alte câteva sute de aparate fixe, montate pe mașini. În plus, de anul viitor ar urma să înceapă montarea a 800 de radare fixe și mobile pe drumurile din toată țara.

Astfel, cei care depășesc viteza limită au tot mai puține șanse de a scăpa de amendă. Mai ales că, recent, în dotarea Poliției au intrat pistoalele Tru Cam II, care costă fiecare peste 13.000 de euro.

Autoritățile spun că acestea măsoară viteza în doar 0.33 secunde din momentul în care polițistul apasă trăgaciul. Ceea ce înseamnă niciun șofer nu va reuși să frâneze în timp util pentru a păcăli pistolul radar.

Pistolul radar este echipat cu un senzor anti-bruiere și măsoară inclusiv distanța între mașini. Distanța maximă de la care pistolul radar înregistrează viteza este de 1.2 kilometri.

Cum poate fi „păcălit” radarul

Cei care se gândesc să frâneze brusc, să se bazeze pe detectorul de radar sau să se „ascundă” în spatele altei mașini nu au nicio șansă.

Pistoalele radar îi vor înregistra cu mult înainte ca ei sau aparatele de detecție să-l observe. Totuși, pistolul radar are o limită de viteză.

Acesta nu poate înregistra viteze de peste 320 km/h. În plus, chiar dacă poate stabili viteza din orice poziție a mașinii, nu poate face acest lucru atunci când este în mișcare.

Doar radarele instalate pe mașinile poliției pot înregistra viteza dacă autospeciala se află în mers.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Poliția Română


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide